Google Cloud is voornamelijk multi-cloudspeler

cloud computing

De meeste organisaties kiezen bij cloud computing voor meerdere platformen (61 procent). Google profileert zich hierbij als een echte multi-cloudspeler: negentig procent van de organisaties in Nederland en België combineert het Google Cloud Platform (GCP) met ten minste één ander platform. De combinatie Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) komt het meest voor, bijna in twintig procent van de gevallen.

Dat blijkt uit de derde editie van The Cloud Survey, een onderzoek van Computable in samenwerking met Binx.io, Xebia DevOps en Xpirit.

Indien een klant volledig inzet op een platform, dan is Microsoft Azure het populairst. 61 procent van de organisaties gebruik deze cloud-oplossing van Microsoft. Dat wordt gevolgd door Amazon Web Services en Google Cloud Platform, respectievelijk met vijftig en 22 procent. Deze drie partijen domineren de markt in Nederland en België.

Kleine stappen

Cloud Survey 2020

Het complete onderzoeksrapport ‘The Cloud Survey 2020’ kunt u hier downloaden.

Waar 23 procent van de managers het liefst met een lift-and-shift naar de cloud beweegt, geeft 33 procent van de ontwikkelaars juist de voorkeur aan het opnieuw opbouwen van applicaties, refactoring. Organisaties bewegen naar de cloud door cloud-native-oplossingen toe te voegen aan bestaande niet-cloud workloads (29 procent) of door klein te starten met separate workloads die ze naar de cloud brengen (26 procent). Een andere populaire aanpak is het herschrijven van applicaties, refactoring (23 procent).

De voornaamste reden om cloudtechnologie in te gaan zetten, is het vergroten van de flexibiliteit (78 procent). Dit voordeel wordt gevolgd door de toegenomen mogelijkheden om te innoveren (55 procent) en het verkleinen van de tijd die het kost om innovaties naar de markt te brengen (52 procent).

Verder blijkt dat professionals die nog geen gebruik maken van cloudtechnologie, verwachten dat de inzet van cloud het makkelijker maakt om plotselinge toename van het verkeer op de infrastructuur op te vangen en de kosten te verlagen. Hoewel dit voordelen van cloudtechnologie kunnen zijn, waarderen professionals die al gebruik maken van cloud andere voordelen meer. Het is dus belangrijk voor de achterblijvers om met de juiste verwachtingen een cloudplatform te selecteren.

Toekomsttrends

Vooruitkijkend zien organisaties vooral containers (65 procent), machinaal leren en kunstmatige intelligentie (56 procent), groot volume dataopslag (52 procent), en geprogrammeerde infrastructuur (65 procent) als de grootste trends. Voor ontwikkelaars is deze laatste met 65 procent zelfs de op-één-na grootste ontwikkeling na containers, terwijl zij ook serverloze applicaties (63 procent) een top-drie-positie geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-14T10:19:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.