Aantal cloud native-ontwikkelaars stijgt sterk

Het aantal cloud native-ontwikkelaars bedraagt 6,5 miljoen. Dat zijn er 1,8 miljoen meer dan in het tweede kwartaal van 2019. 2,7 miljoen ontwikkelaars gebruiken Kubernetes, het orkestratiesysteem voor containers. Wereldwijd gebruiken meer dan de helft van de backend-ontwikkelaars containers. Dit betekent een stijging van tien procentpunten vergeleken met een halfjaar daarvoor.

Priyanka Sharma, de nieuwe managing director van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF), maakt deze cijfers bekend. De CNCF kent nu meer dan vijftig grote opensourceprojecten met 97.000 contributors die 1,3 miljard regels code schreven. Het ledental van de CNCF steeg tot 571 bedrijven en 144 eindgebruikers.  Sharma sprak tijdens de opening van KubeCon/CloudNativeCon, de beurs die afgelopen voorjaar in Amsterdam zou worden gehouden maar door Covid-19 nu online plaatsvindt.

Daarbij is een deel van het RAI Amsterdam-gebouw nagebouwd. De acht congreshallen zijn virtueel hetzelfde ingedeeld als oorspronkelijk de bedoeling was. Zelfs het entertainment-programma is hetzelfde gebleven met live-optredens en een Drag Queen Bingo verzorgd door Miss Ellaneous en Marzi Panne. 

Volgens Sharma is het nog een hele toer om een virtuele beurs te organiseren maar met 18.000 online-bezoekers heeft ze niet te klagen. ‘Het is de grootste opensourcesoftware-conferentie ter wereld,’ zegt ze. Ze voegt eraan toe dat aan elke fysieke beurs in de toekomst een virtueel evenement wordt gekoppeld. Mensen die slecht ter been zijn, de zorg over een kind hebben dan wel niet middelen hebben om een duur ticket te kopen, kunnen zo toch aanwezig zijn. Zeker voor ontwikkelaars uit landen als India en China is dat een aantrekkelijk perspectief. De virtuele exposanten hebben ditmaal kosten noch moeite gespaard om hun stand zo realistisch mogelijk te maken. Op de stand van Suse liggen de gebruikelijke sokken, rugzakjes en pluchedieren klaar. Die worden per post verstuurd. 

Gedoneerd

"De CNCF-bazin wil er scherp op toezien dat grote bedrijven niet de dienst gaan uitmaken"

Veel meer dan bij voorgaande edities richt de CNCF zich met beurzen op eindgebruikers. Sharma benadrukt dat de ontwikkelingen op gebied van opensource sterk door eindgebruikers wordt gedreven. Belangrijke softwareprojecten zijn door bedrijven gedoneerd aan de CNCF. Jaeger (tracing) en M3DB (metrics) zijn oorspronkelijk gebouwd door Uber, terwijl Lyft voor Envoy (service mesh) zorgde. De CNCF is een zelfvoorzienend ecosysteem waarbij de eindgebruikers de belangrijkste bijdragen leveren. Sharma: ‘Je ziet dat eindgebruikers ‘contributors’ worden en leveranciers meer eindgebruiker worden.’ Ze ziet dat de projecten veilige ruimtes blijven waar contributors gezamenlijk aan betere software werken. De CNCF-bazin wil er scherp op toezien dat grote bedrijven niet de dienst gaan uitmaken. Voor bedrijfspolitiek is geen ruimte. 

Uit onderzoek van SlashData blijkt dat het gebruik van infrastructuur zowel bij cloud native-ontwikkelaars als non-cloud native- ontwikkelaars sterk verandert. In een halfjaar steeg het gebruik van de publieke cloud behoorlijk. Dit ging ten koste van de private/hybride cloud. Sinds publieke cloudfabrikanten meer veiligheidsmaatregelen zijn gaan nemen, is het vertrouwen in de publieke cloud toegenomen. Softwarebedrijven gebruiken het meest publieke- of multi-clouds. Sectoren waar sprake is van veel gevoelige data zoals overheid, defensie en telecom, laten een ander patroon zien.  Die zijn sterk afhankelijk van on-premise servers. Bedrijfstakken waar content en data gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor eindgebruikers, kiezen voor de cloud. Dit geldt bijvoorbeeld voor entertainment, onroerend goed, toerisme en non-profitorganisaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-19T09:46:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.