Uitgaven aan datacenters gaan weer stijgen

Hoewel de coronapandemie de uitgaven aan datacenters sterk deed inkrimpen, is dit slechts een tijdelijk fenomeen. Vanaf volgend jaar zullen bedrijven weer flink meer geld aan datacenters spenderen, zo’n 200 miljard dollar (170 miljard euro), schat marktonderzoeksbureau Gartner.

De uitbaters van datacenters hebben de coronapandemie gevoeld in hun portefeuille. Dat lijken de cijfers van Gartner toch te suggereren. Volgens het marktonderzoeksbureau wordt er in dit jaar wereldwijd zo’n 188 miljard dollar (160 miljard euro) aan datacenters uitgegeven door bedrijven. Dat is ruim tien procent minder dan de 210 miljard (178 miljard euro) van 2019. Door de lockdowns is een grote deel van de bouw van nieuwe datacenters ook niet kunnen doorgaan en ook dat heeft bijgedragen aan de dalende cijfers, klinkt het.

Allicht is dit alles maar een tijdelijk fenomeen. Tussen nu en 2024 voorspelt Gartner immers opnieuw een voortdurende groei. Zo gaat het bureau uit van een totale uitgave van 200 miljard dollar (170 miljard euro) in 2021, een aanwas van zes procent.

‘De prioriteit voor de meeste bedrijven in 2020 is om het licht aan te houden, dus datacenters zullen pas weer beginnen groeien als de markt een herstelperiode ingaat', zegt Naveen Mishra, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. ‘Gartner verwacht dat grotere datacenters voor bedrijven tijdelijk op pauze gaan en later dit jaar of in het begin van het volgende jaar hun uitbreidingsplannen hervatten. Bedrijven die wedden op hyperscaling zullen wel doorgaan met hun wereldwijde uitbreidingsplannen als gevolg van voortdurende investeringen in de publieke cloud.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-07T15:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.