OpenStack biedt betere integratie met Kubernetes

OpenStack, de populaire opensource-software voor de inrichting van cloud-infrastructuren, is sterk verbeterd. De 22ste release, Victoria genaamd, is beter te integreren met Kubernetes, het orkestratiesysteem dat de basis vormt voor de moderne cloud-native-infrastructuur. Lang bestonden er twijfels of dit wel zou lukken.

Dit maakte Jonathan Bryce, executive director van de OpenStack Foundation (OSF), bekend tijdens de lancering van Victoria. Die release biedt ook nieuwe oplossingen voor complexe netwerkproblemen. Verder is voor diverse architecturen en standaarden de ondersteuning uitgebreid.

De OpenStack-software biedt toegang tot technologieën waarmee open infrastructuren zijn in te richten. Bedrijven kunnen op die manier onbeperkt innoveren zonder een andere partij om toestemming te vragen. OpenStack optimaliseert de prestaties van virtuele machines en ‘bare metal’-software die direct op servers wordt geplaatst. Met de Victoria-release verloopt dit beter, stelt de manager. Ook de integratie met andere opensourceprojecten is verbeterd. 

Inmiddels is OpenStack, na de Linux-kernel en het browser-project Chromium, nummer drie op de ranglijst van opensource-projecten. Voor de Victoria-release werden ruim twintigduizend codewijzigingen ontvangen. Deze kwamen van 790 developers van 160 organisaties. 

Ussuri

De community geldt als zeer actief. Vooral de bare metal-service Ironic zit volgens Bryce in de lift. De afgelopen maanden is veel werk verricht. ‘We zien steeds meer activiteiten en betrokkenheid bij Ironic’, aldus Bryce. Het aantal bijdrages van de community steeg met twee derde ten opzichte van de vorige release-cyclus (Ussuri). Bryce: 'Ironic biedt nu betere ondersteuning van standalone-gebruik in een Kubernetes- of edge-omgeving.' Belangrijk ook is dat Kuryr meer een brug vormt tussen OpenStack en container-frameworks. Kuryr ondersteunt nu ook customer resource definitions (crd’s).

Verder worden allerlei architecturen en standaarden beter ondersteund. Cyborg (levenscyclusbeheer voor accelerators) werkt thans met de request-methode Patch. Daardoor wordt het mogelijk om field-programmable gate arrays (fpga's), de ‘werkpaarden’ van de embedded systemen, rechtstreeks te programmeren met vooraf geüploade bitstreams. Neutron, Octavia en Kuryr bieden nieuwe oplossingen voor complexe netwerkproblemen. Bryce noemde als voorbeeld Neutron die een metadata-service biedt over IPv6.

Summit

Komende maandag start de Open Infrastructure Summit. Meer dan tienduizend professionals uit ruim dertig opensource-communities hebben zich hiervoor aangemeld. Opvallend is het grote aantal deelnemers uit landen dat bij voorgaande conferenties niet aanwezig was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-15T11:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.