AWS zet in op hybride cloud en machine learning

Amazon

Andy Jassy had in zijn keynote op Re:Invent maar liefst 3,5 uur nodig om zijn belangrijkste nieuwigheden en updates aan te kondigen. Hybride cloud en artificiële intelligentie/machine learning kregen hierbij het meeste aandacht.

Zowat een half miljoen mensen hadden zich geregistreerd op de virtuele editie van re:Invent 2020. De keynote was de start voor re:Invent.

Jassy opende zijn presentatie door te stellen dat vandaag nog 96 procent van de it-investeringen naar on premise-toepassingen gaan. ‘Maar Covid19 duwt bedrijven naar de cloud. Er worden minder tenen in het water gestoken en er is meer actie’, stelt hij.

Zijn aankondigingen waren divers, en geven ook de reikwijdte van het bedrijf aan. ‘Wij hebben het breedste en diepste platform voor de bouwers van vandaag’, aldus Jassy. 

Zo was er een update van Amazon Aurora Serverless v2, een nieuwe en veel snellere versie van de database van het bedrijf. Met het aanvullende Babelfish kan je SQL Server laat draaien in Aurora Postgres. ‘Een manier om de oude commerciële database providers vaarwel te zeggen en hun dure dure SQL Server-licenties’, zo klonk het.

Hybride cloud (als tussenvorm)

Opvallend is dat veel aankondigingen zich bevinden rond het concept van de hybrid cloud. Met de introductie van Amazon ECS Anywhere (Elastic Container Service)  stelt AWS zijn klanten in staat om Amazon ECS in hun eigen on-premise datacenters te plaatsen en op andere locaties (overal dus). 

De eveneens nieuw gelanceerde dienst Amazon EKS Anywhere helpt klanten om Amazon EKS (Elastic Kubernetes Service) in hun eigen of andere omgeving te draaien. ‘Wij zien op lange termijn de transitie gebeuren van workload in de (public) cloud. Maar in afwachting willen bedrijven zelf gebruik maken cloudtoepassingen in hun eigen omgeving. En wij bieden een antwoord op vraag van klanten’, stelt Jean Pierre Le Goaller, head of technology & solutions architecture voor AWS in de Benelux, tijdens de aansluitende persbriefing.

Edge

Ook edge is een item. Zo krijgt AWS Outposts, hun fysieke edge-appliance, twee kleinere formaten. Jassy verwees tijdens zijn keynote naar toepassingen voor winkels of restaurants. 

Outposts kreeg in onze contreien niet altijd de marktpenetratie die AWS had gehoopt, en deze aanpassing moet de toepassing toegankelijker maken. In onze contreien is bijvoorbeeld Philips een bekende klant van AWS voor Outposts.

AI & ML

AWS kondigt ook nieuwe toepassingen in het domein van artificiële intelligentie en machine learning, van datawetenschap tot industriële omgevingen. Met dus heel wat aankondigingen. Een voorbeeld daarvan is Amazon Monitron, een 'voorspellende onderhoudstoepassing’ voor industriële omgevingen, die data uit sensors gebruikt om reparaties en onderhoud te voorspellen. 

Amazon Lookout for Vision is een andere dienst met beeldherkenningsalgoritmes om fouten in processen en producten te ontdekken. En dan noemen we er maar enkele van de aankondigingen, die ook in ai en ml divers zijn. Voor ontwikkelaars is er bijvoorbeeld Amazon DevOps Guru, een tool gebaseerd op machine learning die fouten in programmacode moet vinden tijdens het ontwikkelen. 

De AWS re:Invent conferentie duurt nog drie weken en dit jaar dus volledig virtueel. Met dank aan Covid19.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-03T12:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.