Google Cloud deel van agressief groeiplan Databricks

Data- en artificiële intelligentie (ai)-bedrijf Databricks gaat samenwerken met Google Cloud. De samenwerking maakt het voor klanten mogelijk Databricks in te zetten in een volledig gecontaineriseerde cloudomgeving. Deze stap past in de agressieve groeistrategie van het techbedrijf uit San Francisco dat naar verluidt nog voor de zomer naar de beurs wil gaan.

Partnerschappen zijn voor leveranciers van data analytics zoals Databricks van cruciaal belang.  Databricks verwacht dat de meeste data in de cloud in data lakes belanden. Met haar oplossingen kunnen klanten sneller en beter inzichten verkrijgen uit de enorme hoeveelheden data in deze 'lakes'.  

Door het Databricks-platform op Google Cloud beschikbaar te stellen kunnen bedrijven een 'data lake house' ('datahuis aan het meer') opzetten voor data engineering, data science, machine learning en analytics. Databricks op Google Cloud integreert met het open Google BigQuery-platform en maakt gebruik van Google Kubernetes Engine (GKE).  

Hierdoor zijn klanten voor het eerst in staat om Databricks in te zetten in een volledig gecontaineriseerde cloudomgeving. Deze geïntegreerde oplossing biedt AI-gedreven inzichten en verbetert de besluitvorming. Uiteindelijk raken digitale transformaties met datagedreven applicaties in een stroomversnelling.

Hyperscalers

Google Cloud is niet de enige hyperscaler waarmee Databricks samenwerkt. Onder meer Microsoft en  Amazon Web Services hebben kapitaal gestoken in Databricks. Op Azure en AWS was het platform van Databricks al eerder beschikbaar.

Databricks werd in 2013 opgericht door ontwikkelaars van Apache Spark, een opensourceprogramma dat data van sensoren en andere iot-apparatuur in real time kan verwerken. Databricks breidde Spark uit naar meerdere typen data. Jonge techbedrijven en mediabedrijven behoorden tot de eerste klanten. Zijn grootste concurrenten zijn SAS, Tibco, MathWorks, Alteryx en Dataiku. Recent haalde het bedrijf maar liefst één miljard dollar binnen in een nieuwe financieringsronde. 

Databricks draagt nog steeds veel bij aan de opensourcecommunity via projecten als MLflow, Delta Lake en Koalas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-17T15:00:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.