Veiligheid cloudnetwerken vaker op de proef gesteld

Target

De beveiliging van netwerken in de cloud wordt steeds vaker onder vuur genomen. Ruim een op de zes bedrijven (16 procent) had het afgelopen jaar te maken met een lek in de cloud. De belangrijkste aanvalsvectoren die hierbij werden waargenomen, zijn zwakke configuraties, misbruik van inloggegevens en accounts alsmede schaduw-it.

Dit zijn de voornaamste conclusies uit een onderzoek dat Sans Institute (securitytraining en -certificering) deed onder bedrijven en instellingen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe cloudbeveiliging de bedrijfsinfrastructuur heeft veranderd. Dit als reactie op Covid-19 en de trend naar thuiswerken. Verder werd bekeken of organisaties de cloud zien als een integraal onderdeel van hun bedrijfsnetwerk. Een andere vraag was hoe netwerkverkeer en metadata worden gebruikt voor opsporing en respons. 

Tweederde van de ondernemingen die aan het onderzoek deelnamen, beschouwt saas-, paas- en iaas-platforms voor cloudlevering als onderdeel van hun netwerkperimeter. De belangrijkste netwerk-beveiligingscontroles die in openbare cloudomgevingen worden gebruikt, zijn firewalls voor webtoepassingen (waf's), netwerktoegangscontroles en detectie en preventie van het binnendringen van netwerken. Sans constateert dat sinds 2019 het aantal kwetsbaarheden binnen de cloud sterk is toegenomen. Gevoelige data kwamen op straat te liggen. Openbare cloudomgevingen bleken niet veilig.

Microsoft Azure

"Openbare cloudomgevingen bleken niet veilig"

Het rapport noemt als voorbeeld de problemen die Microsoft in 2019 en 2020 met Azure had. In die periode deden zich verschillende storingen voor. In 2019 werd de Azure-database getroffen. Oorzaak waren wijzigingen in de dns-configuratie en enkele fouten in het automatiseringsscript. In december 2019 meldde Microsoft dat het per ongeluk een grote database met customer supportdata binnen Azure had blootgelegd. Hierbij werd de schuld bij ‘verkeerd geconfigureerde securityregels’ gelegd. 

In 2020 zorgden tal van Office 365-storingen ervoor dat organisaties hierdoor downtime ondervonden en geen toegang tot hun cloudapplicaties en -data hadden. In april van dit jaar maakte cloud- en hostingprovider DigitalOcean een inbreuk bekend op de factureringsdata van klanten zonder inzicht te geven over hoe dit kon gebeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-21T11:57:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.