De opmars van de soevereine cloud

Eerst Oracle en dan nu Microsoft, in ons land samen met Proximus. Allebei kwamen ze recent op de proppen met een aanbod voor een soevereine cloud. Dergelijke soevereine regio's hebben als opzet om zich te schikken naar de EU-wetgeving. De focus hierbij zijn in eerste instantie klanten uit de overheidssector.

Bij Microsoft heet het aanbod Microsoft Cloud for Sovereignty. ‘Het is een nieuwe oplossing die klanten uit de overheidssector in staat moet stellen workloads te bouwen en digitaal te transformeren in de Microsoft Cloud. Dit, terwijl ze tegelijk voldoen aan hun vereisten inzake compliance, beveiliging en beleid’, zo omschrijft Didier Ongena, managing director Belux bij Microsoft het. Het gaat om een wereldwijde aankondiging, maar in België maakt Proximus deel van de aankondiging. Het gaat namelijk om een samenwerking tussen Microsoft en Proximus.

Microsoft Cloud for Sovereignty wordt gebouwd op de publieke cloud van Microsoft. ‘Deze nieuwe oplossing zal klanten extra lagen bieden om gevoelige gegevens te beschermen en te versleutelen. Deze mogelijkheden strekken zich uit over de gehele Microsoft Cloud, van cloudinfrastructuur, platformdiensten en Software as a Service (SaaS)-aanbiedingen zoals Microsoft 365, Dynamics 365 en Power Platform’, klinkt het bij Microsoft in een blogbericht. Klanten kunnen gebruikmaken van Azure Confidential Computing, een technologie die soevereine bescherming biedt met zogenaamde confidential virtual machines en confidential containers.

Azure-datacenters

"Het bedrijf beschikt over ruim zestig zogenaamde cloudregio's"

Overheidsklanten kunnen, volgens het concern, ook kunnen rekenen op Microsofts wereldwijde beveiligingsdienst om lokale cyberaanvallen te identificeren en te helpen beschermen tegen aanvallen. De basis van Cloud for Sovereignty zal bij Microsofts regionale Azure-datacenters komen te liggen. Het bedrijf beschikt over ruim zestig zogenaamde cloudregio's.

Om de complexiteit van het spectrum van gegevensclassificatie-eisen te vereenvoudigen, zal Microsoft Cloud for Sovereignty een zogenaamde Sovereign Landing Zone omvatten. ‘Een oplossing om de architectuur en de implementatie-workflow te vereenvoudigen en intelligente tools te bieden om de activiteiten van onze verschillende beveiligingsdiensten en beleidscontroles op een gestroomlijnde manier te orkestreren’, klinkt het bij Microsoft.

Oracle

Ook Oracle kondigde eerder deze maand aan dat hun Oracle Cloud Infrastructure (OCI) nieuwe soevereine cloudregio's zal lanceren voor klanten in de hele Europese Unie. Dit om gegevens en applicaties te hosten die gevoelig, gereguleerd of van strategisch regionaal belang zijn. Hun nieuwe soevereine cloudregio's voor de Europese Unie zijn gepland voor 2023 en volgens Oracle bedoeld voor zowel particuliere bedrijven als organisaties in de publieke sector.

Oracle heeft vandaag al zes zogenaamde publieke OCI-regio’s in Amsterdam, Frankfurt, Parijs, Marseille, Milaan en Stockholm. Maar de nieuwe soevereine regio’s zullen echter volledig apart van die cloud bestaan. De twee soevereine cloudregio’s zullen in Duitsland en in Spanje zijn gevestigd, en ondersteund en beheerd worden door burgers van de EU. Oracle beschikt vandaag al over gelijkaardige soevereine regio's in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T10:08:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.