Big Tech niet immuun voor economische terugslag

Cloudmarkt blijft wel gezond ondanks nakende recessie

Daling

Big Tech-bedrijven die bij uitstek profiteerden van de versnelde digitalisering als gevolg van de pandemie, merken nu dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Microsoft en Alphabet (Google) verwachten de komende afkoeling in de economie goed te doorstaan, maar zijn daar niet immuun voor. Ook Meta (Facebook), Amazon en Apple hebben last van haperingen.

Microsoft zag het afgelopen kwartaal de omzetgroei van zijn clouddivisie behoorlijk vertragen, nadat Covid-19 het gebruik van de cloud de afgelopen twee jaar deed exploderen. Voor de eerste keer in vijf jaar presteerde de clouddivisie enigszins beneden de verwachtingen, aldus FactSet.

Microsoft zag de omzet in het vorige kwartaal met 12 procent toenemen tot 51,9 miljard dollar terwijl de winst 2 procent steeg naar 16,7 miljard dollar. Analisten hadden meer verwacht. De sterke dollar kost Microsoft omzet. Ook de neergang op de advertentiemarkt heeft zijn weerslag, hoewel Microsoft daar minder van merkt dan Google en Meta. Verder heeft de tegenvallende economie enige impact. 

Alphabet (Google) haalde 13 procent meer omzet (69,7 miljard dollar) in het afgelopen kwartaal, de laagste groei in twee jaar. De nettowinst daalde met 14 procent tot 13 miljard dollar. Maar zowel Microsoft als Alphabet voorzien voor de komende periode een gezonde cloudmarkt. Ook een eventuele recessie zal daar weinig aan veranderen. Microsoft-topman Satya Nadella verwacht dat de it-uitgaven blijven toenemen omdat elk bedrijf via investeringen in tech beter een periode van economische zwakte denkt te kunnen doorstaan. Ook Google vreest een eventuele recessie niet, mede omdat de vraag naar clouddiensten hoog blijft.

De kwartaalresultaten van Microsoft staken gunstig af bij die van Amazon. ‘s Werelds grootste cloudspeler meldde deze week opnieuw rode cijfers nadat het eerste kwartaal van dit jaar al negatief was afgesloten. Amazon sloot het tweede kwartaal van dit boekjaar af met een verlies van 2 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar eerder verdiende men nog 7,8 miljard dollar; een heel verschil. De omzet steeg met 7,2 procent tot 121 miljard dollar, ongeveer even veel als in het kwartaal daarvoor. Dat was de geringste toename in twee decennia.  

Haperingen

Maar de hapering in de groeimachine is tijdelijk. Verwacht wordt dat Amazon in het lopende kwartaal weer uit de rode cijfers komt. Hoofdoorzaak van de terugslag in de afgelopen maanden is dat Amazon’s e-commerce in een veel te ruim jasje zit. De magazijnen en logistiek zijn te sterk uitgebreid. Ook merkt Amazon dat consumenten weer offline gaan winkelen. Hoewel het concern geen aparte cijfers over AWS publiceert, moet worden aangenomen dat de cloud verder prima loopt.

Meta meldde deze week de eerste omzetdaling in haar bestaan. De omzet daalde met 1 procent tot 28,8 miljard dollar, terwijl de nettowinst op 6,7 miljard dollar uitkwam. Facebook lijdt onder teruglopende reclame-inkomsten. Met een recessie voor de deur is een spoedige omslag onwaarschijnlijk. Meta is gedwongen bij de langere termijn investeringen op de rem te trappen. 

Apple meldt een winstdaling door leveringsproblemen. Maar de verkoop van de iPhone blijft groeien. De iPad, Mac-computers en wearables hebben last van de schaarste aan componenten. Bij Apple zakte de winst 10,6 procent terug tot 19,4 miljard. De omzet steeg 1,9 procent tot 83 miljard dollar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-29T12:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.