Alibaba Cloud wordt verzelfstandigd

Alibaba

Alibaba zet zijn clouddivisie,die tot de vijf grootste ter wereld behoort, op afstand. Verzelfstandiging kan deze cloudpoot meer wendbaar maken. Het Chinese tech-conglomeraat denkt zo de snelle veranderingen in de markt en de technologie beter het hoofd te kunnen bieden.

Mogelijk wordt Alibaba Cloud Intelligence op den duur helemaal uit de Alibaba Group gehaald en als aparte onderneming naar de beurs gebracht. De clouddivisie is qua omvang vergelijkbaar met die van IBM en Oracle. Alleen AWS, Microsoft Azure en Google Cloud zijn een maat groter. In China bezit Alibaba Cloud ruim een derde van de markt. Ook elders in Azië heeft dit cloudbedrijf een groot marktaandeel.

Voorlopig komt het cloudbedrijf onder een nieuw op te richten holding te staan. Ook andere grote bedrijfseenheden van Alibaba krijgen eigen raden van bestuur. Zhang Yong, topman van Alibaba Group, denkt dat deze businessgroepen zo sneller kunnen innoveren. Met name artificiële intelligentie vormt een uitdaging. Ook Taobao, de Chinese Marktplaats.nl, wordt in hoge mate onafhankelijk.

Voor Alibaba betekent deze hervorming de belangrijkste organisatorische verandering in 24 jaar. Mede-oprichter Jack Ma, rond wie het lange tijd stil was, lijkt nauwelijks betrokken bij deze reorganisatie. Ma ligt ook niet zo goed bij de autoriteiten in Beijing. De Communistische partij vindt dat tech-leiders als Ma zich te eigengereid opstellen.

Ook zijn allerlei regels uitgevaardigd die Alibaba Cloud bepaald niet ten goede kwamen. In het laatste kwartaal van 2022 groeide de cloud-divisie nog maar drie procent, terwijl de groei in de kwartalen daarvoor altijd in de dubbele cijfers kwam. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-29T10:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.