Cloudaanbieders hekelen marktmacht Microsoft

Europese dienstverleners op gebied van cloudinfrastructuur, verenigd in de Cispe, willen een direct ingrijpen in de cloudmarkt. Deze groep waartoe ook Leaseweb behoort, beschuldigt Microsoft van oneerlijke praktijken die de cloudmarkt verstoren.

De Cispe roept de EU, het Verenigd Koninkrijk en andere nationale beleidsmakers op hier zo snel mogelijk een eind aan te maken. Volgens Francisco Mingorance, secretaris-generaal van de Cispe, beschikt Microsoft inmiddels over zoveel marktmacht dat dit techbedrijf ongebreideld de prijzen kan verhogen. De prijsstijging begin deze maand voor cloud-diensten als Azure, OneDrive en Microsoft365 is voor hem de druppel die de emmer doet overlopen. ‘Klanten hebben geen andere keuze dan betalen,’ zegt hij.

De Cispe voelt zich gesteund door een recent tussentijds onderzoek van de Britse regelgever Ofcom. Behalve AWS wordt daarin Microsoft op de korrel genomen. Zakelijke klanten kunnen moeilijk van leverancier wisselen of meerdere providers gebruiken, aldus Ofcom. AWS en Microsoft vragen hoge vergoedingen voor het overhevelen van data naar andere clouddiensten.

Verder laakt Ofcom het systeem van kortingen. Naarmate meer diensten van dezelfde leverancier worden afgenomen, stijgt de korting. Dit moedigt klanten aan alles van een hyperscaler te betrekken, ook al zijn kwalitatief betere alternatieven voorhanden.

Ristricties

Ook werpen hyperscalers technische restricties op om te switchen. Diensten werken minder goed wanneer die worden gecombineerd met diensten van concurrenten. Als Microsoft zijn gang kan blijven gaan dan verslechtert dat de digitale markt in vergaande mate. Ook AWS bezondigt zich aan dit soort praktijken, maar Microsoft onderscheidt zich door zijn leiderschap op gebied van enterprise software. Deze software wordt op basis van abonnementen verkocht die de afgelopen tijd in prijs omhoog zijn gegaan.

Opvallend is dat Ofcom in zijn rapportage alleen aan Microsoft een apart hoofdstuk wijdt. Ofcom komt nog met een vervolgstudie die nog meer details geeft. De bevindingen van de Britse regelgever sluiten aan bij die van het Duitse Bundeskartellamt. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hekelde vorig jaar het gebrek aan interoperabiliteit en portabiliteit bij hyperscalers. Behalve de Europese dienstverleners op gebied van cloudinfrastructuur klagen ook de Nederlandse resellers steen en been over Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-11T16:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.