EU keurt Microsoft-overname van Activision wél goed

Anders dan het Verenigd Koninkrijk geeft de EU aan Microsoft wel haar goedkeuring aan de overname van Activision Blizzard waarmee 69 miljard dollar is gemoeid. De Europese Commissie zet het licht op groen, nu Microsoft water bij de wijn heeft gedaan. Het bedrijf is bereid populaire games zoals Call of Duty onder licentie beschikbaar te stellen aan concurrerende streaming platforms. De markt voor cloud gaming is thans nog klein, maar zal sterk groeien.

De Britse mededingingsautoriteit blijft echter bij zijn veto omdat Microsoft op de gamemarkt te veel macht krijgt. Microsoft wil dit besluit aanvechten. Ook in de Verenigde Staten ligt de zaak moeilijk. De Amerikaanse Federal Trade Commission probeert via de rechter een stokje te steken voor de overname. Landen als China en Zuid-Korea moeten zich hier nog over uitspreken. Japan heeft geen bezwaar tegen de deal.

Juristen zijn verdeeld over de vraag welke impact het EU-besluit op andere landen heeft. Net als de Britten plegen de Amerikanen zich formeel weinig van EU-standpunten aan te trekken.  Maar informeel gaat hier wellicht toch invloed vanuit. Bovendien heeft de Europese Commissie Microsofts enorme leger aan advocaten nu de nodige munitie gegeven. 

De grote verdeeldheid onder antitrust-autoriteiten maakt toekomstige megafusies lastig. Het duurt soms jaren voordat al deze toezichthouders zich over een deal hebben uitgesproken. Zeker als een vooraanstaande kartelautoriteit tegen is, dreigen grote overnames niet door te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-16T10:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.