AWS gaat verder in hybride cloud

AWS laat zijn hybride cloud zich een beetje meer gedragen als on-premises servers. Zo kunnen it-verantwoordelijken een dedicated host kiezen om hun Amazon-workloads op te draaien. Al is on-premises niet zozeer de opzet van het AWS-aanbod, dat is analytics en artificiële intelligentie.

De aanpassing inzake de AWS-cloud situeert zich in het aanbod rond zogenaamde Outposts, AWS-servers die een aantal types van cloud instances kunnen draaien in je eigen locatie, datacenter of edge locatie. AWS biedt klanten de mogelijkheid om de hardware in een Outpost te specificeren.

Deze week heeft AWS een aantal zaken aangepast door gebruikers de mogelijkheid te geven om een workload te richten op een specifieke server in dergelijke Outposts Racks. Omdat Outposts Racks zo kunnen worden geconfigureerd met de hardware die je wenst, stelt AWS gebruikers in staat om workloads te koppelen aan fysieke on-prem servers. Eigenlijk net zoals it dat altijd heeft gedaan, maar nu in een hybride cloud setting.

AWS suggereert dat dergelijke dedicated hosts een prima manier zijn om de rompslomp met licenties te beperken, omdat door het huren van een hele server de juridische regels die het mogelijk maken om software op sockets, fysieke cores of virtuele machines te laten draaien eenvoudig(er) kunnen worden toegepast.

Traag

AWS is in het verleden eerder traag geweest met het omarmen van hybride clouds en heeft veel van het zware werk overgelaten aan partners VMware en Nutanix. Hoewel hun zogenaamde Snow-familie van apparaten en Outposts de mogelijkheid biedt om de cloud on-prem te brengen, is dat niet de weg die AWS het liefst bewandelde. Deze producten staan niet vaak op de voorgrond als Amazon het over cloud heeft.

Toch beschikt AWS met deze aanpassing over een sterker hybride cloud en on-prem verhaal. Concurrenten hebben intussen een vergelijkbare aanpak. Denk aan Oracle's Cloud@Customer en Alloy aanbod, dat on-prem werkt en gebruikers hun eigen stukje van de Big Red cloud laat draaien. Ook Microsoft biedt nog steeds Azure Stack. Net als Google on-prem Kubernetes aanbiedt, via zijn zogenaamde Anthos-aanbod.

Toch ziet AWS de meerwaarde toch vooral in andere domeinen zoals in ai en analytics. Zo kondigde het zopas aan dat de grote bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) AWS gaat gebruiken om geavanceerde analyse- en dataservices in de cloud te leveren.

Als onderdeel van de transformatie naar een data- en ai gedreven organisatie zal BBVA AWS gebruiken om analytics en machine learning in te zetten om zijn interne processen te transformeren, risicobeheer te verbeteren, groei te stimuleren en innovatieve oplossingen voor zijn klanten te bieden. Voor AWS lijkt ai dus (veel) meer van tel dan on premise servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-22T15:30:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.