SAP ontdoet zich van Bill McDermott als ceo

Dit artikel delen:
voormalig ceo SAP

De Duitse it-reus SAP heeft aangekondigd dat zijn ceo, Bill McDermott, per direct zijn functie neerlegt. Het bedrijf heeft beslist ‘zijn contract niet te vernieuwen’. Jennifer Morgan en Christian Klein, beiden lid van de raad van bestuur, vervangen McDermott voorlopig als co-ceo’s.

Waarom McDermott (58) precies vertrekt is niet duidelijk. Waarschijnlijk is hij op de activistische aandeelhouder Elliott Management gebotst, die eind april in SAP is ingestapt en een belang van 1,2 miljard euro kocht. Sindsdien is de koers van SAP aan het kwakkelen. SAP zelf gaf de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog de schuld voor de tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal. 

Veel waarnemers stelden zich ook vragen bij de overnames die McDermott deed, zoals die van het crm-platform Qualtrics waar hij vorig jaar acht miljard dollar voor neertelde. Die zouden er mee verantwoordelijk voor zijn dat SAP zijn focus aan het verliezen was. Ook de te late instap van SAP in clouddiensten wordt hem aangewreven. 

Het is opmerkelijk dat enkele topmensen van SAP de laatste maanden het bedrijf hebben verlaten, zo signaleert de website TechCrunch. Brigette McInnis-Day (coo van SAP SuccessFactors) en Robert Enslin, lid van de raad van bestuur en president van de cloud-afdeling, trokken allebei naar Google. 

Ironisch genoeg kon SAP, samen met het vertrek van McDermott, positieve cijfers over het derde kwartaal meedelen, met meer omzet en een winst per aandeel die 28 procent is gestegen en hoger lag dan analisten hadden ingeschat. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-11T10:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.