Recordjaar voor internetknooppunt BNIX

Het Belgische internetknooppunt BNIX heeft vorig jaar 14 procent meer dataverkeer verwerkt dan het jaar daarvoor. In totaal versluisde het knooppunt 451 petabyte aan data, goed voor meer dan 23.000 jaar Netflix streamen in full hd.

De cijfers komen van Belnet, het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat het BNIX-platform beheert. Vooral januari en november waren topmaanden voor het internetverkeer op BNIX, met geregeld pieken tot 210 Gbit per seconde. Opvallend is dat het meeste verkeer werd geregistreerd op dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur. Op zaterdag en zondag viel er dan weer een daling in het verbruik te noteren en juli was de kalmste maand van het jaar.

De toename in totaal volume is vooral te danken aan grote upgrades die een aantal participanten hebben doorgevoerd. Het gaat om internet service providers als Proximus, VOO en Belnet, hostingproviders als OVH en content providers als Facebook. Jan Torreele, directeur van Belnet: ‘De vraag naar hogere aansluitsnelheden neemt sterk toe. Daarom zijn we in 2017 gestart met het aanbieden van 100G-poorten op het BNIX-platform’. In totaal telt BNIX nu negen actieve 100G-aansluitingen, aangevuld met achtenveertig 10 Gbit/s-, zevenentwintig 1 Gbit/s- en elf 100 Mbit/s-aansluitingen.

De afgelopen vijf jaar noteerde BNIX meer dan een verdubbeling van de gemiddelde trafiek, van 55 Gbit per seconde naar 120 Gbit per seconde. Torreele: ‘Door de technologische ontwikkelingen en de sterke opkomst van mobiel internet, e-commerce, clouddiensten en het internet of things gaat het internetgebruik in België de komende jaren alleen nog maar stijgen. Het meest recente BNIX-platform dat sinds 2016 operationeel is, is met die groei in het achterhoofd ontworpen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-17T10:13:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.