LCL investeert kwart miljoen in fysieke veiligheid

LCL heeft de fysieke veiligheid van zijn datacenters in Aalst, Antwerpen en Diegem verbeterd. Het investeerde circa 260.000 euro om het ISO 45001-certificaat te behalen, de internationale norm voor arbeidsgerelateerde veiligheid en gezondheid op de werkvloer om de risico’s op ongevallen en ziektes te verminderen.

In een datacenter bestaan risico’s, waarbij de vier belangrijkste gericht zijn op elektriciteit, werken op hoogte en vallen in de diepte, alleen werken en werken met fiber. Belangrijke elementen voor het verhogen van de veiligheid zijn risicoanalyses, duidelijke werkprocedures, een uitgebreid opleidingsaanbod en interne bekwaamheids-attesten.

LCL heeft in de ongeveer anderhalf jaar gewerkt om de veiligheid van zijn rekencentrum te verbeteren, in de vorm van het behalen van een ISO 45001:2018-certificaat. Daar is een investering van zo’n 260.000 euro mee gemoeid.

Het bedrijf laat weten dat er een slordige 110.000 euro is gespendeerd aan personeelskosten. Zo zijn er werkuren besteed aan implementatie van de veiligheidssystemen in het bedrijf. De resterende 150.000 ging op aan investeringen, zoals nieuwe materialen, persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm), signalisatie en opleidingen. Ook is aandacht besteed aan communicatie en sensibilisering.

LCL zegt als eerste datacenter in België over dit ISO 45001-certificaat te beschikken. Het bedrijf is daarnaar in het bezit van certificeringen op het gebied van milieuwetgeving (ISO 14001), informatiebeveiliging (ISO 27001), operationele risicobeheersing (ISAE 3000) en financiële risicobeheersing (ISAE 3402 type 2).

Veiligheid in datacenter

Laurens van Reijen, managing director, vertelt wat LCL doet om de veiligheid van het datacenter te waarborgen. ‘We werken met toolboxen. Dat zijn praktische opleidingen die regelmatig herhaald worden, over verschillende veiligheidsthema’s zoals persoonlijke bescherming of wat te doen bij een evacuatie. Ook van belang zijn een juist aankoopbeleid voor veilig materiaal en procedures voor een correcte omgang met dat materiaal.’

Het bedrijf maakt met externe partijen op voorhand afspraken omtrent veiligheid, zowel met klanten als met leveranciers en eventuele subcontractors. Ze worden geïnformeerd over het geldende veiligheidsbeleid bij LCL. Daarnaast vindt jaarlijks een interne veiligheidsaudit plaats. ‘Dit doen externe specialisten. Zij maken inzichtelijk wat nog beter kan op veiligheidsvlak.’

Tot slot werkt LCL met gespecialiseerde technici en ingenieurs, die bekend zijn met datacenteromgevingen en de bijhorende veiligheidskwesties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T10:14:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.