Google pompt 600 miljoen in Saint-Ghislain

Saint-Ghislain Belgie

Google breidt zijn datacenter in het Henegouwse Saint-Ghislain opnieuw uit. Het vierde datacenter dat de zoekgigant laat bouwen, vertegenwoordigt een investering van zeshonderd miljoen euro.

Vorig jaar onthulde Google nog het gebouw van het derde datacenter, dat eind dit jaar in gebruik genomen zal worden, en een nieuwe zonne-installatie op het terrein in Sint-Ghislain. Het bedrijf verwacht dat het vierde en nieuwste datacenter klaar zal zijn tegen 2021. Deze nieuwe constructie brengt de totale investering in België op 1,6 miljard euro.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat artificiële Intelligentie en de transitie naar een digitale economie een centrale plaats moeten krijgen in het beleid van ons land’, zegt uittredend minister van Digitale Agenda Philippe De Backer. ‘Op die manier kunnen we onze levensstandaard verbeteren dankzij een betere gezondheidszorg en milieubescherming, nieuwe banen creëren en België competitief houden. Infrastructuur zoals de Google datacenters zijn daarbij essentieel. Wij zijn daarom verheugd dat Google heeft besloten in België te blijven investeren en dit met een bijkomend datacenter ter waarde van zeshonderd miljoen.’

Het datacenter in Saint-Ghislain opende in 2009 en was het eerste datacenter van Google in Europa. Het was ook het eerste datacenter wereldwijd dat functioneerde zonder verkoeling. In plaats daarvan gebruikt het een geavanceerd verdampingkoelsysteem dat water uit het nabijgelegen industrieel kanaal trekt, waardoor het totale energieverbruik daalt.

Momenteel stelt de site zo’n 350 mensen te werk, fulltime en contractanten – van computertechnici tot elektrische en mechanische ingenieurs, beveiliging, catering- en facilitairmanagement. De bouwvakkers die het gebouw optrekken of opfrissen zijn daar nog niet bijgerekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-03T09:58:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.