Eurocontrol laat Simac 'koude gangen' installeren

Eurocontrol, de Europese organisatie voor de controle van het luchtruim, heeft Simac ict een contract gegund voor de installatie van zogenaamde ‘cold corridors’ ('koude gangen') in zijn datacenters. Die moeten de ecologische voetafdruk van de centers verlagen.

Eurocontrol heeft, vanwege de redundantie, twee datacenters: een in het Europese hoofdkwartier in Brussel, een ander in Brétigny-sur-Orge nabij Parijs. Het principe van een koude gang is eenvoudig: het komt er op neer dat datacenterbeheerder koude lucht als het ware proberen ‘in te kapselen’. Dat doen ze door het installeren van plafonds in de gangen en deuren aan het einde van de rij en door de ventilatie van de apparatuur naar buiten toe te plaatsen. Op die manier wordt het gemakkelijker om de geconditioneerde lucht die de koelsystemen aan de koude gang leveren, te vangen.

Deze cold corridor voorkomt dat de koude lucht binnenin zich vermengt met de warme lucht van buitenaf. Zo stroomt alleen koude lucht naar de luchtinlaten van de it-apparatuur in de racks en is er minder elektriciteit nodig is om de lucht te koelen.

Het koelen van elektronische apparatuur is een van de grootste posten op de elektriciteitsrekening van een datacenter. ‘Voor elke Watt elektrisch vermogen in het datacenter heb je een extra Watt nodig voor het koelvermogen’, zegt Danny Hermans van Eurocontrol. ‘Het installeren van koude gangen verlaagt de elektriciteitskosten aanzienlijk.’

Koude gangen

Na een uitgebreide studie besloot Eurocontrol om het projectmanagement voor de ‘cold corridors’ toe te wijzen aan de afdeling Cabling & Infrastructure van Simac. Voor haar hardwarecomponenten is de organisatie gestandaardiseerd op APC door Schneider Electric (racks, UPS) en Panduit (bekabeling). De cold corridors zijn door Simac op maat ontworpen. In het tijdperk van geconvergeerde technologie wordt it-apparatuur immers steeds vaker in een vooraf geconfigureerd rack geleverd.

In de koude gangen wordt nu al extra ruimte gereserveerd voor toekomstig, bijkomend materiaal. Door gebruik te maken van schuifpanelen kan bijkomende apparatuur gemakkelijk toegevoegd worden, zonder de koude gang telkens te moeten herconfigureren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-17T13:08:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.