Simac bouwt nieuw datacenter van Materialise

Recent nam de Belgische 3d-printing-specialist Materialise in zijn hoofdkantoor in Leuven een nieuw datacenter in gebruik. Materialise koos voor de inrichting ervan voor de Cabling & Infrastructure-afdeling van Simac ICT Belgium.

Materialise is gespecialiseerd in 3d-printing-software en -diensten . Het snelgroeiende bedrijf telt wereldwijd meer dan 2.200 medewerkers en heeft 27 kantoren in Europa, de VS, Zuid-Amerika en Azië. Het hoofdkwartier bevindt zich in Leuven, waar ook het belangrijkste datacenter van het bedrijf staat.

Al in 2016 besliste het bedrijf dat het aan een nieuw datacenter toe was. De bestaande infrastructuur was verouderd en voldeed niet meer aan de vereisten die de beursintroductie op de Nasdaq in 2014 met zich meebrachten. ‘De regelgeving omvat een aantal eisen voor een datacenter, zoals bijvoorbeeld een blusinstallatie, uitgebreide toegangscontrole en temperatuurbeheer’, licht Bart Jans, it-hoofd bij Materialise. Het datacenter is voor Materialise dan ook van groot belang. ‘We hebben veel in-house-applicaties. Hier wordt nieuwe, eigen ontwikkelde software getest. En bovendien is dit het centrale datacenter waarvan ook onze andere vestigingen gebruikmaken.’

Een van de specifieke voorwaarden voor het datacenter was dat het moest aansluiten op de ijswaterkoeling van het hoofdkwartier. Tegelijk wil Materialise besparen op het stroomverbruik. Tijdens één van de referentiebezoeken kwam Materialise bij KDG in Antwerpen uit. Het datacenter aldaar, met  was exact wat het printbedrijf wil, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van in-row coolers in een warme-gangconfiguratie.

Bij de zoektocht naar een leverancier kwam Materialise bij Simac terecht. De Cabling & Infrastructure-afdeling was eerder ook al ingeschakeld bij Materialise. Bovendien heeft Simac het Elite Partner-label van Schneider Electric, een ander bedrijf waar Materialise graag mee samenwerkt.

‘We beschikken nu over twee keer vijf racks, met drie in-row coolers van Schneider Electric. De racks zijn zo opgesteld dat er makkelijk extra apparatuur en extra koeling aan toe te voegen is’, zegt Jans. Hoewel er geen ruimtegebrek is, bekijkt Materialise ook hoe er verder is te consolideren. ‘Telkens als een server uit de garantie gaat, kijken we of we die kunnen virtualiseren.’ Momenteel worden nog volop servers naar het datacenter verplaatst, die zich voorheen in andere gebouwen bevonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-23T10:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.