Capgemini ontwikkelt Europees dataportaal

Inzet is (her)gebruik van open data

Europa

De Europese Commissie sluit een driejarig contract ter waarde van enkele miljoenen euro’s met Capgemini Consulting om de ontwikkeling van het Europees dataportaal en aanverwante data-economische studies en adviesdiensten voort te zetten.

De Nederlandse divisie van Capgemini Consulting, de strategie- en consultingtak van de groep, neemt het voortouw in deze driejarige overeenkomst en coördineert een aantal partners en onderaannemers. Eén van hen is Sogeti, de dochteronderneming van Capgemini die zich richt op technologie en engineering services. Andere partners zijn Intrasoft International, Fraunhofer Fokus, Con Terra, 52 North, de University of Southampton, Time.lex en de Lisbon Council.

Dataportaal

Het Europees dataportaal is de kerncomponent van de data-infrastructuur van de overheid en is opgezet door de Europese Commissie en lidstaten. Het dataportaal biedt drie pijlers: toegang tot openbare data vanuit heel Europa via één centraal punt. Het portaal biedt inzage in ruim achthonderdduizend datasets van 34 landen, ondersteuning van de lidstaten via een community of practice van nationale open dataportalen en beleidsmakers én via trainingen en adviezen om het beschikbaar stellen van data te onderhouden en te verbeteren. Tot slot toont het de sociaaleconomische voordelen van het hergebruik van overheidsdata en diverse prikkels om het gebruik verder te stimuleren en een overkoepelende aanpak om het publiceren van open data te ondersteunen.

‘Het Europees dataportaal biedt de norm en het ondersteunen van Europese landen om het gat te dichten en hogere niveaus van open data volwassenheid te bereiken’, zegt Dinand Tinholt, vicepresident bij Capgemini Consulting. ‘Dit contract versterkt onzes positie in het realiseren van de Europese data-economie. Dit doen wij door ondersteuning en perspectief te bieden op wat we kunnen verwachten van de integratie van een toenemend aantal databronnen. Wij kijken ernaar uit om samen met de sterke open data community in Nederland en in andere landen Europa op de kaart te zetten met het hergebruik van open data.’

Data-economie

Behalve het verbeteren van het Europees dataportaal, omvat de overeenkomst ook het meten van de ‘open data-volwassenheid’ in Europa en het bepalen van de marktwaarde van de data-economie in het licht van de huidige en geplande ontwikkelingen. Daarnaast krijgen de Europese landen ondersteuning om de vindbaarheid van data te verbeteren en om dataportalen verder te ontwikkelen, zodat hergebruik van overheidsdata binnen elk land wordt bevorderd.

Wat is open data?

Open Data verwijst naar informatie die is verzameld, geproduceerd of betaald door overheidsdiensten en gratis door iedereen kan worden gebruikt, gewijzigd of gedeeld. De Capgemini-studie uit 2015, voor de lancering van het Europees dataportaal, raamde de marktomvang voor open data in 2020 op 75,7 miljard euro met een stijging van ongeveer 37 procent tussen 2016 en 2020.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-14T10:50:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.