Datalek Veeam blijkt beperkt tot 4,5 miljoen adressen

Het aantal e-mailadressen die via een onbeveiligde database van Veeam vrij toegankelijk waren, blijkt minder groot dan eerder is gemeld. Intern onderzoek wijst uit dat het gaat om ‘slechts’ 4,5 miljoen e-mailadressen en niet ruim 440 miljoen. Dat meldt Veeam-ceo Peter McKay.

Het bedrijf werd eerder deze week in verlegenheid gebracht door onthullingen over een slecht beveiligde interne MongoDB-database. Een it-beveiligingsexpert stuitte begin september 2018 op een server van Veeam met daarop een database ter grootte van ruim 200 gigabytes. De database was niet beveiligd met een wachtwoord, waardoor iedereen die de exacte locatie kende toegang had.

Menselijke fout

Veeam-ceo McKay bevestigt dat de database zichtbaar en toegankelijk was voor onbevoegden. Dit was mogelijk door een menselijke fout tijdens onderhoud aan het netwerk. De databank werd gebruikt voor marketingdoeleinden en bevatte onder meer 4,5 miljoen unieke e-mailadressen. Door dubbelingen leken het er ruim 440 miljoen, schrijft de topman in een blog.

De it-beveiligingsexpert die de kwetsbaarheid blootlegde, ontdekte in de database behalve e-mailadressen ook klantnamen, informatie over bedrijfsgrootte en ip-adressen. Volgens ceo McKay gaat het in elk geval niet om gevoelige persoonlijke informatie. ‘Veeam verzamelt geen gevoelige persoonlijke informatie van zijn klanten, prospects en partners.'

Onderzoek

De Veeam-topman betreurt dat de databasekwetsbaarheid in het nieuws kwam, voordat zijn bedrijf het euvel kon onderzoeken. Volgens de expert die het lek opmerkte, haalde Veeam de databaseserver pas vier dagen na zijn melding, offline.

MongoDB is een open source document-geöriënteerde database. Het betreffende beveiligingsprobleem speelt bij veel organisaties en is al bekend sinds maart 2013, aldus de it-beveiligingsexpert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-14T10:06:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.