Belgische datawetenschappers bestrijden corona

Een taskforce neemt de handschoen op tegen het oprukkende coronavirus in ons land. Hierin zitten datawetenschappers, telecomoperatoren en gezondheidsexperts. Enkele daarvan zijn niet aan hun proefstuk toe.

De taskforce is bijeen geroepen door de ministers van Volksgezondheid en Digitale Agenda, Maggie De Block en Philippe De Backer. Zij trommelen experts op die, met onder andere met telecomgegevens, het snel oprukkende virus moeten helpen indammen.

De data waarmee de taskforce zal werken, komt onder meer van de telecombedrijven Proximus, Telenet en Orange. Deze bedrijven zullen die gegevens ook mee analyseren. Er is ook een gezondheidsluik aan het initiatief. Zo deelt overheidsorganisatie Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, informatie over het aantal test op het coronavirus en de ziekenhuisopnames.

Concreet wordt met de gegevens van gsm's en gsm-masten in kaart gebracht hoe mensen zich voortbewegen. Door die data te combineren met epidemiologische gegevens, zoals over gekende situaties, is te bekijken welke gebieden in quarantaine moeten. De methode is niet nieuw. Want ook een land als China koos voor een gelijkaardige aanpak.

Taskforce

In de Belgische taskforce zitten datawetenschappers, privacy-experts en ruimtelijke epidemiologen, net als experten uit de telecomsector en scale-up. Een ethisch comité begeleidt alle werkzaamheden. 

Onder de dataspecialisten bevinden zich technologieondernemers Sébastien Deletaille en Frederic Pivetta. Deze laatste is medeoprichter van het Brusselse databedrijf Dalberg Data Insights. Deletaille was op zijn beurt ceo bij Riaktr, een bedrijf dat zich richt op de analyse van telecomdata. Vandaag is hij mede-oprichter en ceo van Rosa, een startup in de zorg.

Deletaille en Pivetta zijn overigens niet aan hun proefstuk toe. Zij hielpen ruim vijf jaar geleden de Verenigde Naties om het ebolavirus in West-Afrika te bestrijden. De organisatie maakte toen gebruik van hun datamodellen om de geografische verspreiding te voorspellen en de effectiviteit van quarantaineregio’s te beoordelen.

Ook waren ze betrokken in de strijd tegen malaria in Afrika en tegen het zikavirus in Brazilië. En sinds kort dus ook in ons land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-23T09:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.