IBM verrast door tweede jeugd van mainframes

IBM constateert een opvallende groei bij zijn bedrijfseenheid die mainframecomputers 'host'. De good ol' mainframes hebben de wind in de zeilen. Veel banken zagen het afgelopen kwartaal zo'n toevloed aan nieuwe aandelenbeleggers en hausse aan transacties dat ijlings de computercapaciteit moest worden uitgebreid.

Het is niet de eerste keer dat oude systemen een onverwachte opleving doormaken. Vorig jaar moesten Amerikaanse overheidsinstellingen vanwege de Covid-hulpprogramma's de capaciteit van reeds lang bestaande systemen uitbreiden. Door een tekort aan Cobol-programmeurs ontstonden zelfs problemen.

De ‘comeback’ van mainframes compenseerde voor een deel de omzetdaling bij 'global technology services', IBM's grootste divisie waaronder beheerde diensten, outsourcing en ondersteuning vallen. Vorige week werd bekend dat een deel van deze divisie aan het eind van dit jaar doorgaat als een aparte onderneming onder de naam Kyndryl.

Verlichting

Maar vooral de omzetstijging bij cloud computing van ruim twintig procent bracht IBM het afgelopen kwartaal verlichting. Ook Red Hat, waarvan IBM de eigenaar is, blijft zich sterk ontwikkelen.

Nadat de resultaten vorig jaar kwartaal na kwartaal afbrokkelden, kon IBM ditmaal eindelijk weer een omzetgroei melden. Ook klanten in zwaar door de pandemie getroffen sectoren zoals retail en reisindustrie besteden weer meer aan clouddiensten. De totale omzet klom in het eerste kwartaal op met bijna een procent tot 17,73 miljard dollar, meer dan waarop beursanalisten hadden gerekend. In het vierde kwartaal van 2020 was de omzet nog met zes procent gekrompen. De nettowinst daalde tot 955 miljoen dollar tegenover 1,18 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

Verder kondigt IBM de overname van de consultancybedrijven 7Summits (gespecialiseerd in Salesforce) en Taos (cloudmigratie) aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-20T11:02:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.