‘Kunstmatige intelligentie breekt door’

Het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (Vint) van Sogeti publiceert een viertal onderzoeksrapporten over kunstmatige intelligentie. Volgens het Vint is er een nieuwe automatiseringsgolf aan de gang door verschillende ontwikkelingen, waardoor de trend kunstmatige intelligentie opnieuw aan het doorbreken is.

Kunstmatige intelligentie is geen nieuwe term. Het begrip is al zeker zestig jaar oud. Volgens het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (Vint) van Sogeti is er nu echter een nieuwe automatiseringsgolf, waardoor de realisatie van kunstmatige intelligentie-concepten dichterbij is dan ooit. Zo is er een doorbraak op het gebied van hardware en groeien data sinds 2006 exponentieel.

Om die reden wijdt het verkenningsinstituut vier onderzoeksrapporten aan kunstmatige intelligentie, die in het loop van dit jaar gepubliceerd worden. Het eerste rapport staat al online en beschrijft de mogelijkheden en marktomvang van ‘machine intelligence’, de allesomvattende term voor kunstmatige intelligentie. Ook wordt de impact van deze trend op de samenleving aangehaald.

Het tweede rapport, dat naar verwachting in april wordt gepubliceerd, gaat over de opkomst van de ‘personal digital assistent’. Eén van de bevindingen is dat daar een verschuiving van apps naar cognitieve systemen plaatsvindt. Het derde rapport bespreekt ‘persuasive technologies’, oftewel gedragsbeïnvloeding via machines, centraal. Het laatste rapport behandelt wat de invloed van angst voor kunstmatige intelligentie is op organisaties die slimmer willen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-12T11:02:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.