Imec opent hightech onderzoekslab

Het Leuvense onderzoekscentrum opende een nieuwe cleanroom. De opening van het hightech lab van ruim vierduizend vierkante meter vond plaats op 11 maart in de aanwezigheid van minister-president Bourgeois, minister Muyters en burgemeester Tobback.

Met het lab kan Imec samen met zijn wereldwijde partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe technologieën om microchips nog krachtig en performanter te maken. Onderzoek dat cruciaal is in de uitbouw van het internet of things (IoT). Luc Van den Hove, ceo van Imec: 'De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om onze positie als wereldbefaamd chiponderzoekscentrum verder uit te bouwen en om hightech innovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie verder te stimuleren.'

Microchips gaan in onze digitaliserende wereld een steeds belangrijkere rol spelen. Ze worden ingebouwd in toestellen, de omgeving, auto’s en kleding. Hiermee dragen ze bij aan een efficiëntere en duurzame gezondheidszorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit, slimme duurzame steden en slimme industrie. Om dat te realiseren is er nood aan steeds krachtigere, energiezuinigere, snellere en goedkopere chips. Het onderzoek naar de technologie die zulke toekomstige chips mogelijk maakt, zal gebeuren in deze nieuwe cleanroom.

Stofvrije en trillingsvrije ruimte

Door de nanometerafmetingen van de onderdelen van een chip, moeten chips geproduceerd worden in een stofvrije en trillingsvrije ruimte. Een stofdeeltje dat op een chip valt, is zoals een meteorietinslag op een stad als Leuven. De nieuwe cleanroom, die de bestaande 300 millimeter cleanroom met vierduizend vierkante meter uitbreidt tot 7200 vierkante meter, werd gebouwd door M+W. Het lab is trillingsvrij gemaakt door 831 betonnen palen die achttien meter diep in de ondergrond zitten, en een wafelplateau, een betonnen massa van vierduizend vierkante meter met een dikte van 0,9 meter.

De totale investering -gebouw + toestellen- zal één miljard euro bedragen waarvan honderd miljoen euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse regering en negenhonderd miljoen euro door Imec’s industriële partners zal worden geïnvesteerd.

Imec

Onderzoekscentrum Imec is in 1984 opgericht. Het fuseerde vorige maand met iMinds, een andere Vlaamse sterkhouder. Computable behandelt Imec's groeiverhaal in de rubriek Pareltjes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-14T11:15:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.