The Next Rembrandt is een 3D-schilderij

The Next Rembrandt

In Amsterdam is The Next Rembrandt in Galerie Looiersgracht60 onthuld: een 3D-geprint schilderij op basis van historische data van het omvangrijke werk van schildergrootmeester Rembrandt. The Next Rembrandt is gemaakt door ‘deep-learning’ algoritmen en gezichtsherkenningstechnieken toe te passen op de 346 schilderijen van Rembrandt. Het portret bestaat uit 148 miljoen pixels, gebaseerd op 168.263 schilderijfragmenten van zijn hand.

Het project heeft als doel om een gesprek op gang te brengen over de impact van wetenschap en data op de kunstwereld, en de veranderende relatie tussen technologie en emotie. Het duurde ruim achttien maanden om het 3D-geprinte schilderij te creëren, na zorgvuldig werk door een team van datawetenschappers, ontwikkelaars en Rembrandt-experts.

Door analyse van het werk van Rembrandt kwamen experts tot het in hun ogen ideale nieuwe portret: een naar rechts kijkende Kaukasische man tussen de dertig en veertig jaar oud, met gezichtsbeharing, zwarte kleding met een witte kraag en een hoed.

Een gezichtsherkenningsalgoritme leerde de technieken van Rembrandt, pixeldata hielpen de computer penseelstreken te dupliceren en een geavanceerde 3D-printer bracht het schilderij met dertien lagen UV-inkt op verfbasis tot leven.

Partners

Het project is een samenwerking van hoofdsponsor ING, reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam, Microsoft en adviseurs van Technische Universiteit Delft, het Mauritshuis en Museum Het Rembrandthuis.

Op www.nextrembrandt.com wordt het verhaal achter dit 3D-schilderij uitvoerig verteld. Na de onthulling is The Next Rembrandt voor het publiek te zien op een nog nader bekend te maken locatie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-05T14:41:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.