RouVolvo wint Volvo Trucks-hackaton

Volvo Trucks Belux organiseerde vorige week in Antwerpen zijn eerste hackathon. Van de ruim vijftig deelnemers werden creatieve digitale oplossingen verwacht om transporteurs te helpen bij hun dagtaak. Het vijfkoppig studententeam RouVolvo kwam als winnaar uit de bus.

De opdracht van de hackathon was niet eenvoudig: in dertig uur tijd moesten de deelnemers (die in elf teams werkten) de trajectkost van een verzending in kaart brengen voor transporteurs én bijkomende oplossingen ontwikkelen om die kost naar beneden te halen. Een positieve invloed op mobiliteit of veiligheid was een mooi pluspunt.

De deelnemers, waaronder programmeurs, studenten, start-ups en mobiliteitsexperts, konden voor hun oplossingen gebruikmaken van datasets van providers als Google maps (via Localyse), Here, Open street map (OSM), PTV Group en de Vlaamse Overheid. Ook de drie gewesten en Viapass stelden geanonimiseerde data ter beschikking, namelijk de verplaatsingsgegevens van een week uit het kilometerheffingssysteem. Ook de Dynafleet-data van Volvo Trucks zelf, die focust op verbruik, rij- en rusttijden en realtime locatie, stond ter beschikking.

De jury, met daarin mensen van onder meer Volvo Trucks, Katoennatie en de incubator Start it@KBC en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, bekroonden uiteindelijk voor RouVolvo, een vijfkoppig studententeam bestaande uit Joris Beckers, Dries Blontrock, Valentin Carlan, Thomas Huybrechts en Arthur Janssens als winnaars.

Kostimplicaties

RouVolvo is een dynamische planningtool die wijzigingen in het truckschema voorstelt op basis van real time data en die de kostimplicaties onmiddellijk toont. De dagelijkse planning van voertuigen kan zo snel worden aangepast als er zich onverwachte situaties aandienen zoals files, ongeval, problemen met het materiaal en dergelijke. RouVolvo combineert data van API-bronnen zoals DynaFleet (truck locaties, chauffeurstijden, truck communicatie,...), Here (Realtime traffic, ongevallen data, kaart, tolsegmenten) en Waze (verkeersincidenten). Het is een gebruiksvriendelijke oplossing om planners te helpen in hun real-time beslissingsproces.

Voor hun inspanningen krijgen de mensen achter RouVolvo een jaar lang incubatie bij Start it@KBC en een reis naar Götheborg, de bakermat van Volvo Trucks.

De tweede prijs ging naar het team Young Logistics met een technisch sterke planningscalculatie tool, een combinatie van een duidelijk dynamische routemodel en een statisch kostenmodel. De derde prijs was voor het team Truck Backers voor hun tool om kosten te reduceren gebaseerd op gevaarlijk chauffeursgedrag, vrachtbeschadiging, verlies en diefstal.

‘Ik was onder de indruk van de inzet en de oplossingen die de verschillende teams op zo'n korte tijd hebben voorgesteld’, zegt Alexander De Croo. ‘Het is bijzonder interessant om te zien hoe bedrijven zoals Volvo Trucks innovatie samenbrengen en combineren met nieuwe initiatieven en bedrijven. Ik ben er van overtuigd dat we naar de toekomst moeten kijken en deze zelf vorm geven. Dit soort initiatieven draagt zeker bij aan deze visie.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-24T14:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.