Microsoft focust op design bij vernieuwd Windows 10

startpagina W10

Softwaregigant Microsoft komt vandaag, 17 oktober 2017, met de halfjaarlijkse update van Windows 10. Het zogenaamde ‘fluent design’ is in deze ‘Fall Creators Update’-versie verder uitgewerkt. Hiermee krijgen vensters een doorzichtiger uiterlijk, en passen de kleuren van een actief venster zich automatisch aan op de achtergrond. Browser Edge, de rekenmachine en de nieuwe foto-app kennen al het nieuwe design.

Met fluent design, eerder bekend als ‘project neon’, wil Microsoft ervoor zorgen dat Windows 10 er op elk apparaat hetzelfde uitziet. Niet alleen de interface van Windows 10 zelf maakt gebruik van fluent design, dat geldt ook voor de apps die onder Windows 10 zijn geïnstalleerd. Zo wordt bij de rekenmachine gebruikgemaakt van een Acryl-achtig uiterlijk, waarbij de kleuren en transparantie van het venster zich automatisch aanpassen aan de omgeving op het bureaublad en de apps die open staan.

Programmeurs

Microsoft stelt de api open voor ontwikkelaars die gebruik willen maken van het fluent design. Het is namelijk niet zo dat, in tegenstelling tot de Aero-interface van Windows Vista en Windows 7, schermen automatisch van dit nieuwe uiterlijk worden voorzien. In de Fall Creators Update zijn nog lang niet alle Microsoft-apps voorzien van het Fluent-design, maar de komende maanden zullen apps die nog niet de nieuwe interface hebben, automatisch worden bijgewerkt.

Het nieuwe Windows 10 in beeld

Windows 10 - Fluent Design

Windows 10 onder vuur

De update volgt kort nadat de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat Microsoft in strijd met de wet via Windows 10 gegevens verwerkt van mensen die dit besturingssysteem op hun computer hebben geïnstalleerd. Het gaat hierbij om Windows 10 Home en Pro. In een reactie stelt Microsoft: ‘We hebben een aantal specifieke zorgen met de AP gedeeld over de juistheid van enkele van haar bevindingen en conclusies.' Een samenvatting van deze punten, waarvan Microsoft vindt dat die niet volledig de naleving van de Nederlandse wet door Windows 10 Home en Pro weergeven, is verzameld in een document.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-17T10:19:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.