Darpa wil ‘contextuele’ ai bouwen

Het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa), de technologiepoot van het Amerikaanse ministerie van Defensie, werkt aan een systeem voor artificiële intelligentie (ai) dat in staat moet zijn om de wereld te ‘begrijpen’. Het agentschap deed de plannen uit de doeken op de Venture Beat Summit 2018.

Een van de onderzoeksdomeinen waar Darpa zich tegenwoordig mee bezighoudt, is ‘common sense’ ai: artificiële intelligentie die kan voortbouwen op context en omgeving en kan redeneren zoals een mens. ‘Je kunt een systeem ontwerpen dat een reeks voorwerpen in een beeld kan herkennen, maar als je daar dan vragen over stelt, zal je geen antwoord krijgen’, zei onderzoeker Brian Pierce van Darpa op het VB Summit, een bijeenkomst van tech-website Venture Beat. ‘Wij willen weggaan van de enorme hoeveelheid data die je moet hebben om een neuraal netwerk te trainen en we willen minder labels gebruiken om modellen trainen.’ Op die manier zou je systemen kunnen bouwen die conclusies kunnen trekken uit situaties waar ze nog nooit eerder mee werden geconfronteerd.

Ook X ai (explainable ai) is een onderwerp dat de aandacht van Darpa geniet, systemen waarvan de acties gemakkelijk te interpreteren zijn door mensen. Nu gebeurt het soms nog dat ontwerpers van een ai-systeem niet meteen kunnen uitleggen waarom het systeem voor deze of gene beslissing koos. Met X AI zou dat wel kunnen.

Darpa heeft een onderzoeksbudget van zo’n drie miljard dollar per jaar. Bedrijven kunnen projecten en voorstellen bij indienen via de website. Het zestig jaar oude agentschap stond onder meer aan de wieg van het internet en was al jaren voor Apple, Amazon en Google aan het werken aan persoonlijke assistenten. Ook de fundamenten van machine learning werden mee gelegd bij Darpa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-25T16:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.