Patentaanvragen blockchain flink gegroeid

Blockchain

Het Europees Octrooibureau ziet een flinke stijging van het aantal patentaanvragen op blockchain-toepassingen. In drie jaar tijd steeg het aantal wereldwijde patentaanvragen van 300 naar 2220. China en de VS gaan voorop. De meest aangevraagde patenten zijn op technische blockchain-toepassingen voor betalingen en transacties, cryptografie en protocollen voor netwerkautomatisering.

Die cijfers zijn woensdag 5 december 2018 gepresenteerd bij een bijeenkomst van het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Die organisatie beoordeelt patentaanvragen van bedrijven en organisaties,  verstrekt patenten en is actief in 44 landen.

Gelet op de bedrijven doen het Amerikaanse IBM (111), het Chinese Alibaba (88) en het Koreaanse Coinplug (88) wereldwijd de meeste patentaanvragen op blockchain-toepassingen. In Europa staan de Amerikaanse creditcardmaatschappijen Visa (16) en Mastercard (14) bovenaan gevolgd door Siemens (12) en Accenture (8 aanvragen).

Teammanager bij het Europees Octrooibureau, Abderrahim Moumen, licht toe dat vooral sinds het jaar 2015 het aantal aanvragen van patenten op blockchaintoepassingen sterk is gegroeid.

Onduidelijkheid rondom blockchain-patenten

Moumen ziet dat er veel onduidelijkheid heerst over het vastleggen van patenteten op blockchain-toepassingen. ‘Het ligt bij blockchainpatenten anders dan bij patenten die aan software gerelateerd zijn. Bij software valt de broncode onder het copyright. Bij blockchain kunnen we alleen de technische toepassing patenteren. Bijvoorbeeld het decoderen van beelddata of toepassingen rondom data-uitwisseling bij zelfrijdende auto’s.’

Hij vervolgt: 'Het algoritme kun je dus niet los patenteren. Op het moment dat je een algoritme linkt aan een technische toepassing dan kan dat wel. Er moet een link zijn met die technische toepassing. Bijvoorbeeld bij cryptografie, (identiteit controleren), of het volgen van goederen binnen een logistieke toepassing.’

Bitcoin

Moumen legt uit dat het octrooibureau bij blockchain uitgaat van openbare informatie over de kerntechnologie van blockchain. Daarin is de eerste paper van Satoshi Nakamoto leidend. Dit is de onbekende persoon of organisatie die met de eerste blockchain-database de basisprincipes van blockchain en de eerste toepassing (bitcoin) schiep.

Het duurt ongeveer drie jaar voor een patentaanvraag is toegekend. In 2018 staat het aantal blockchainpatenten wereldwijd op 286. Er zijn tot nu toe 2220 aanvragen gedaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-06T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.