Apple komt met nieuw ontwikkelplatform en Mac Pro

Mac Pro en Pro Display XDR

Op zijn Worldwide Developers Conference in San Jose heeft Apple nieuwe versies van zijn besturingssystemen voor computers, smartphones, tablets en horloges voorgesteld. Ontwikkelaars kunnen zich verheugen op een nieuw ontwikkelplatform (SwiftUI) en voor zakelijke gebruikers is er nieuwe Mac Pro-hardware.

SwiftUi is een ui-framework voor het bouwen van gebruikersinterfaces voor apps en spelletjes. Met simpele code kunnen ontwikkelaars uitgebreide interfaces maken en daar animaties aan toevoegen. De interface duikt ook op in XCode en is dan onmiddellijk te bewerken. SwiftUI moet ontwikkelaars tijd besparen dankzij de vele automatische functies, zoals die voor de layout, een donkere modus, toegankelijkheid, talen die van rechts naar links worden geschreven en internationalisatie. Omdat de apps native geoptimaliseerd zijn werken ze snel, zegt Apple. De api is ook dezelfde over alle besturingssystemen van Apple (iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS) zodat het sneller en gemakkelijker wordt om apps te bouwen voor alle bijhorende apparaten.

In XCode heeft Apple nu ook augmented reality-mogelijkheden toegevoegd in ARKit. Zo kan er bijvoorbeeld bewegingen van mensen gebruikt worden als input voor avatars. Het wordt ook gemakkelijker om bestaande iOS-programma’s geschikt te maken voor MacOS. Daarvoor ontwikkelde Apple Project Catalyst. Catalyst zit ingebakken in MacOS Catalina, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac-computers.

Voor professionele gebruikers lanceerde Apple ook een nieuwe Mac Pro, wat hoog tijd was, want het vorige model ging al mee sinds 2013. De nieuweling mikt resoluut op professionele gebruikers als videomonteurs, 3d-grafici en muzikanten en lijkt qua design een beetje op de oude Mac Pro van voor 2013. Daar stoppen echter alle gelijkenissen. De nieuwe Mac Pro wordt uitgerust met Intel Xeon-processoren met maximaal 28 cores die aan 2,5 gigahertz tikt en tot 4,4 gigahertz kan pieken. Apple voorziet ook de mogelijkheid om niet minder dan anderhalve terabyte aan RAM-geheugen te installeren. Er zijn ook acht PCI-Express-aansluitingen beschikbaar om uitbreidingskaarten in te steken.

Apple komt ook met extra modules voor deze computer, uitbreidingen die via Thunderbolt 3 ingeplugd kunnen worden. Zo is er de mogelijkheid om een module te gebruiken die tot twee grafische kaarten kan bevatten, tot maximaal een AMD Radeon Pro Vega 2 Duo. Er komt daarnaast ook een zogenaamde ‘Afterburner’-module beschikbaar, speciaal gericht op videobewerkers, die gelijktijdig drie 8K-videostreams kan afspelen.

Bij de nieuwe Mac Pro hoort ook een nieuwe, eigen monitor van Apple, de Pro Display XDR. Dat is een 32 inch groot lcd-scherm dat HDR (high dynamic range) kan afspelen, al noemt Apple dat zelf XDR (extreme dynamic range). De 6K-resolutie tikt af op 6.016 x 3.384 pixels, de constante helderheid op een stevige duizend nits. De piekhelderheid gaat zelfs tot 1.600 nits.

Al dat moois komt wel met een stevig prijskaartje. De nieuw Mac Pro heeft een basisprijs van net geen zesduizend dollar. Wie voor een volledig uitgeruste machine gaat, is echter gemakkelijk enkele tienduizenden dollars kwijt. Aan de Pro Display XDR hangt een prijskaartje van net geen vijfduizend dollar, zonder stand, die kost nog eens duizend dollar extra. Europese prijzen heeft Apple nog niet bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-04T11:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.