IBM deelt via toolkit kennis over explainable ai

Explainable ai

IBM Research heeft de ‘AI Explainability 360 Toolkit’ geïntroduceerd, een open source-bibliotheek voor datawetenschappers en developers. De bibliotheek geeft uitleg over algoritmes en coding middels tutorials, demo’s, handleidingen en meer. Hierdoor kan er op een eenvoudige en transparante manier kennis over artificial intelligence (ai) worden gedeeld.

De toolkit, die bestaat uit acht algoritmes, geeft gebruikers vertrouwen en inzicht waarom een ai-systeem tot een bepaald resultaat komt. Dit is uiterst belangrijk bij het creëren van vertrouwen onder de verschillende gebruikers van een ai-systeem. Een datawetenschapper kan de toolkit bijvoorbeeld gebruiken om een model of onderliggende trainingsdata te verbeteren. Voor ontwikkelaars kan de toolkit handig zijn om een ai-toepassing te debuggen.

Daarnaast kan de toolkit ook gebruikt worden als hulpmiddel om eindgebruikers uitleg en vertrouwen te geven over een bepaalde voorspelling of aanbeveling, die middels een bepaalde ai-toepassing tot stand is gekomen. Denk hierbij aan een financieel adviseur die een aanvraag beoordeelt voor een lening of een huiseigenaar die een beslissing over een hypotheek probeert te begrijpen.

Making AI more trusted, by making it explainable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-09T10:53:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.