Huawei ziet dominantie machine learning

Chinese ict-gigant pompt de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar extra in ontwikkelaars

Topman Ken Hu tijdens de opening van Huawei Connect in Shanghai

De informatica staat voor ingrijpende veranderingen. Van modellen die op regels zijn gebaseerd evolueert de 'computing' naar statistische modellen. Deze laatste vormen de basis voor machine learning. Dit zei Ken Hu, topman van Huawei, tijdens de opening van Huawei Connect in Shanghai. Hij kondigde daar tevens aan dat zijn bedrijf de komende vijf jaar nog eens 1,5 miljard dollar investeert in ontwikkelaars.

Volgens Huawei-topman Ken Hu wordt statistische 'computing' de komende vijf jaar 'mainstream'. Computing rond kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) slurpt meer dan 80 procent van alle computerkracht op die in de wereld wordt gebruikt.

In de begindagen van de computer was er alleen maar op regels gebaseerde 'computing'. Hu: 'Je kon alles berekenen zolang je het maar kon terugleiden tot een duidelijke verzameling regels en parameters. Dit werkte prima bij zaken als de analyse van verkiezingsuitslagen of de berekening van de baan die een bewegend object doorloopt. Maar deze manier van computing werkte minder goed bij problemen waarvoor geen heldere regels en parameters zijn te definiëren. Hu noemt als voorbeelden spraakherkenning, beeldherkenning of realtime vertaling.

Drie trends

"Statistische computing vreet rekencapaciteit"

Computing in het tijdperk van kunstmatige intelligentie gaat er heel anders uitzien. Hu onderscheidt drie grote trends. De eerste trend is dat de vraag naar computerkracht een gigantische omvang krijgt. Statistische computing vereist een enorme rekenkracht. Het vreet rekencapaciteit, aldus Hu. Alleen al om een algoritme een kat te laten herkennen moet je de computer miljoenen plaatjes van katten voorschotelen. Want het systeem moet er zelf achter komen hoe een kat er nu precies uitziet. Meer ingewikkelde applicaties zoals autonoom rijden, astronomie en het voorspellen van het weer vragen zelfs nog meer rekenkracht.

De tweede trend is dat rekenkracht en 'intelligence' alom tegenwoordig worden. Hun aanwezigheid beperkt zich niet tot de 'cloud', maar zit overal in: van koptelefoons en smartphones tot edge computing voor hele speciale doelen zoals het rangschikken van genen. Deze drie soorten computing, namelijk computing op apparatuur, gespecialiseerde edge computing en 'brute force computing' in de cloud vormen het nieuwe computerlandschap van de intelligente wereld.

De derde trend is dat computerbehoeften coöperatief moeten worden beheerd. De cloud moet alleen 'general-purpose model training' bedienen. Daarbij wordt op de achtergrond ondersteuning gegeven aan gepersonaliseerde ai op apparatuur en gespecialiseerde edge computing. Dit verbetert niet alleen de ervaring maar is ook beter voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Computerkracht

Volgens Hu stelt deze nieuwe situatie de computerindustrie voor veel uitdagingen. De computerkracht moet aanzienlijk worden vergroot. Nieuwe architectuur is nodig. Bovendien moeten nieuwe processors worden ontwikkeld die de behoeften dekken voortkomend uit alle hiervoor geschetste scenario's.

Hoe groter de uitdaging des te meer kansen voor de industrie. Volgens Gartner zal de computermarkt in 2023 meer dan twee biljoen dollar waard zijn. Huawei gaat daarom meer in computersystemen investeren. De strategie richt zich op vernieuwing van de architectuur en investering in processors voor alle mogelijke scenario's. Huawei gaat die processors niet rechtstreeks verkopen, maar stelt rekenkracht in de vorm van cloud-diensten beschikbaar. Wel krijgen partners componenten geleverd, bij voorkeur als die geïntegreerde oplossingen ondersteunen. De komende vijf jaar gaat Huawei nog eens 1,5 miljard dollar extra in het programma voor ontwikkelaars investeren. Doel is dit programma uit te breiden om vijf miljoen ontwikkelaars te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T12:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.