Weave.ly laat leken Covid-apps bouwen

covid corona-app

Het Software Languages Lab van de VUB heeft een platform ontwikkeld waarmee een brede waaier aan apps en dashboards voor gegevensverzameling is te maken. Via visuele drag and drop-componenten, waar geen regel programmeercode aan te pas komt, zijn apps op te zetten om bijvoorbeeld de drukte op bepaalde plaatsen te meten.

Weave.ly heet het platform dat werd ontwikkeld onder leiding van professor Wolfgang De Meuter. Met het platform, gebaseerd op het scannen van qr-codes, kunnen ook leken in een fractie van tijd en kosten een dataverzamelingssysteem in elkaar steken voor onder meer de horeca, warenhuizen of sportcentra.

‘Aan de VUB werken ondertussen al zeker honderd groepen met het systeem’, zegt dr. Florian Myter. ‘Het wordt ingezet om onder andere de drukte te meten in het restaurant, op vergaderingen en in de labo’s maar ook op studentenactiviteiten of feesten. We moeten als maatschappij leren leven met dit virus. Met dit systeem zijn tal van activiteiten veiliger te organiseren.’

De knappe koppen van de VUB startten het project om de administratieve rompslomp te omzeilen die manuele registratie meebrengt. Het systeem om het aantal personen te tellen in het VUB-restaurant werd op een paar uur tijd klaargestoomd. Personen die het restaurant binnenkomen, scannen een qr-code en krijgen een groen of rood schermpje. Bij groen mogen ze binnenkomen, bij rood moeten ze even wachten. Wanneer ze het restaurant verlaten, scannen ze een andere code aan de uitgang, zodat het systeem weet dat ze vertrokken zijn. 

Weave.ly is ook configureerbaar. Zo laat het systeem toe om met verschillende technologieën te werken, zoals rfid of barcodes op badges en voor verschillende situaties, zoals realtime-gegevensanalyses.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-17T10:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.