Renesas aast op Dialog Semiconductor

Renesas Electronics wil de Britse chipontwerper Dialog Semiconductor overnemen. Het Japanse bedrijf heeft een bod van bijna vijf miljard euro uitgebracht op de belangrijke toeleverancier van Apple.

De voorgenomen transactie is geen verrassing. Al langere tijd werd gespeculeerd op een mogelijke overname van Dialog. Onlangs nog voerde het Britse bedrijf besprekingen met het Frans-Italiaanse STMicroelectronics over een samengaan. Maar de Japanners gingen daar met een hoger bod overheen.

Volgens Dialog-topman Jalal Bagherli waren er verschillende partijen geïnteresseerd in de overname van zijn bedrijf. Uiteindelijk is voor Renesas gekozen omdat dit bedrijf qua bedrijfscultuur, reputatie, technologie en marktbenadering het beste bij Dialog paste. Renesas behoort tot de grootste toeleveranciers van halfgeleiders voor de auto-industrie. Dialog ontwerpt chips voor het energiebeheer in auto's. Bovendien profiteren de Britten van de grote vraag naar de nieuwe 5G-modellen van de iPhone.  

Onzeker is nog of de Britse mededingingsautoriteiten de deal gaan goedkeuren. In Londen groeit de weerstand tegen een ‘uitverkoop’ van de Britse tech-industrie. De regering wil ook meer mogelijkheden deals uit het verleden onder de loep te nemen.

Toneel

Vorig jaar vormde de wereldwijde halfgeleiderindustrie het toneel van overnames en fusies. In totaal was daarmee 144 miljard dollar gemoeid, aldus Bloomberg. Zo kocht Nvidia de Britse chipontwerper Arm voor veertig miljard dollar van de Japanse SoftBank Group. Verder verwierf Nvidia voor 6,9 miljard dollar Mellanox Technologies. Analog Devices nam zijn rivaal Maxim Integrated Products over voor 21 miljard dollar. Intel deed zijn productieonderdeel voor nand-geheugenchips en nand-opslagsystemen over aan het Koreaanse SK Hynix.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-09T10:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.