Python is populairste programmeertaal

Python is de programmeertaal die zich mag verheugen in de meeste belangstelling. Dat blijkt uit de Computable Index. Java en Javascript vervolledigen de top drie.

De Computable Index is een master-lijst gebaseerd op vooraanstaande rankings in programmeertalen, zoals IEEE en Tiobe Index. Het is het tweede jaar op rij dat Python de lijst aanvoert. Vorig jaar stootte het Java van de koppositie.

De top vijf blijft redelijk statisch. Achter Python volgen Java en Javascript. Nummer vier en vijf zijn respectievelijk C++ en C. De grote stijger is Typescript, dat op zijn beurt een superset is van JavaScript.

Jong

In vergelijking met andere talen uit de top vijf is Python redelijk jong: de taal is ontwikkeld in de jaren negentig. Terwijl bijvoorbeeld C al uit de jaren zeventig dateert. 

Het succes dankt Python aan zijn relatief goede toegankelijkheid. Ook in het onderwijs heeft de taal zich de laatste jaren doorgezet. Python wordt gebruikt in projecten rond data en analytics, maar ook daarbuiten. Zo geven hogescholen ze ook aan om in te zetten in (onderwijs)projecten zoals internet of things en cybersecurity. 

Meer info over de winnaars en verliezers in programmeertalen, leest u hier

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-23T11:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.