DJI houdt drones aan de grond tijdens spelen in Rio

Dronefabrikant DJI heeft op locaties waar belangrijke olympische evenementen plaatsvinden tijdelijke no-fly-zones ingesteld voor drones. Het bedrijf geeft gehoor aan de oproep van Braziliaanse autoriteiten om in in zes gebieden in Rio de Janerio, Sao Paulo en Brasilia uit veiligheidsoverwegingen geen drones te laten vliegen.

Dat gebeurt door een update van een zogenoemd geo-fencingsysteem. Het gaat om een app waarmee aan de hand van coördinaten voorkomen wordt dat een drone in een bepaald gebied de lucht in gaat. DJI zegt in een persverklaring vaker verzoeken te krijgen om voor bepaalde gebieden tijdelijk het luchtruim te sluiten voor drones, bijvoorbeeld bij bosbranden. Een woordvoerder stelt dat het bedrijf vereerd is om mee te werken aan verzoeken van de Braziliaanse autoriteiten.

Volgens Weblog Dronewatch.nl is het systeem overigens niet waterdicht. 'Ten eerste zijn de wat oudere drones van DJI niet compatibel met het geo-systeem. Ook moeten gebruikers van drones die wel in aanmerking komen de laatste firmware-versie geïnstalleerd hebben en regelmatig online zijn om de tijdelijke nofly-zones binnen te halen.'

Uit onderzoek van het weblog in begin 2016 blijkt bovendien dat geo-fencingsystemen niet altijd de juiste coördinaten bevatten. Ook zouden er modules te koop zijn die het systeem omzeilen.

Kadaster

Voor Nederland gelden voor met name gebieden rond vliegvelden vliegverboden voor drones. Het Kadaster publiceerde in juli 2016 een kaart waarop die gebieden zijn aangegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-08T17:23:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.