Vlaanderen investeert minder in innovatie

Daling

De Vlaamse uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn gedaald. In 2014 spendeerden zowel de bedrijven als de universiteiten minder aan innovatie, terwijl de economie wel groeide. Dat is voor het eerst sinds 2006. Zo meldt De Tijd op basis van een studie van het Expertisecentrum voor O&O-monitoring (ECOOM).

Daarmee is Vlaanderen verder verwijderd van zijn innovatiedoelen. Tegen 2020 moet drie procent van het regionaal bruto binnenlands product (bbpr) naar innovatie vloeien. Dat is nog niet het geval: in 2014 was het slechts 2,46 procent.

Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) nuanceert de cijfers. Hij wijst erop dat bepaalde schommelingen bij grote bedrijven een rol kunnen spelen. Een verdere opdeling van de cijfers leert dat vooral bedrijven de vinger op de knip van het innovatiebudget houden. Maar Wilson De Pril, directeur-generaal bij de technologiekoepel Agoria, waarschuwt voor het uitblijven van innovatie. 'De sluiting van Caterpillar bewijst nog maar eens dat bedrijven blijvend moeten investeren in productinnovatie.'

Voor het najaar plant minister Muyters een hervorming van de innovatiesubsidies om bedrijven daar beter bij te ondersteunen. Er worden dan vijf speerpuntsectoren aangeduid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-06T10:11:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.