Technologiebarometer staat weer op groen

Groen licht

De technologiebarometer van de Nationale Bank van België is gestegen in december. Niet alle tendensen en sectoren doen het echter even goed, zo meldt Agoria.

Na de terugval in november staat de technologiebarometer opnieuw op groei, zo meldt de technologiefederatie Agoria. De vrijwel neutrale tendens over heel 2016 wordt daarmee verder gezet.

‘De waarden liggen overigens nog steeds iets boven het langetermijngemiddelde’, stelt Agoria. ‘Dit bevestigt dat begin 2017 mag worden verwacht dat de bedrijvigheid van onze sectoren verder zal groeien, zij het beperkt.’

Vooral het stijgende aantal bestellingen zijn debet aan de opleving in december. Deze indicator laat al sinds begin vorig jaar een positieve tendens zien. Daarnaast zijn ook de vraagvooruitzichten beperkt verbeterd, maar niet genoeg echter om de daling sinds oktober teniet te doen. De voorraden zijn stabiel gebleven en staan er nu beter voor dan het langetermijngemiddelde.

Enkel de werkgelegenheidsvooruitzichten voor de volgende drie maanden zijn duidelijk achteruitgegaan. Het is zelfs al de vierde vooruitgang op rij en daardoor zit deze indicator nu onder het langetermijngemiddelde.

ICT-productie staat er slecht voor

Ook qua sectoren zijn er fikse verschillen, zo blijkt. Mechanica en elektro en ict (productie) lijken er aan het begin van het nieuwe jaar het minst goed voor te staan. Ondanks een stijging van hun afgevlakte curve in de loop van het jaar blijven de betrokken barometers steken onder een niveau dat op een ‘solide bedrijvigheid’ wijst, zegt Agoria. De ondernemingen van deze sectoren zijn nog steeds ongunstig gestemd over hun conjunctuuromgeving. 

Ict-diensten (ict-importeurs en it-solutions) doen het een stuk beter, net als bijvoorbeeld non-ferro, kunststoffen en rubber en de transportsector. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-06T11:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.