Vlaanderen pompt 108 miljoen euro in Imec-iMinds

Chip

Het technologisch onderzoeksinstituut Imec uit Leuven (dat nu ook iMinds onder zijn hoede heeft) krijgt vanaf nu jaarlijks 108 miljoen euro aan dotaties. Dat is bijna dertig miljoen euro meer dan tot nu toe het geval is.

Het extra geld wordt geïnvesteerd in het langetermijnonderzoek van Imec op het gebied van nano-elektronica en digitale technologie. Daarnaast moet lokale innovatie ondersteund worden. Dit door Vlaamse partners makkelijker toegang te geven tot Imec-innovaties en door de professionele begeleiding van ondernemers.

Er komt onder meer extra geld voor programma's als Imec.icon (stelt bedrijven in staat om onderzoeksprojecten met Imec te starten), Imec.istart (gericht op Vlaamse digitale start-ups) en Imec.xpand (voor entrepreneurs die innovaties op de markt willen brengen op basis van Imec’s nano-elektronica knowhow). Hetzelfde geldt voor proefprojecten zoals het Antwerpse City of Things.

Vlaamse regering

‘In de nieuwe strategische overeenkomst met Imec erkennen we volledig de relevantie van hun internationaal leiderschap’, zegt Vlaams minister voor Economie en Innovatie Philippe Muyters. ‘Vlaamse bedrijven kunnen zich tot Imec wenden voor geïntegreerde oplossingen die geënt zijn op de laatste hardware- en softwareontwikkelingen. Dat is een cruciaal element in de zoektocht naar technologie die onmiddellijk in hun producten kan geïmplementeerd worden, waardoor ze een snel competitief voordeel krijgen.’

Luc Van den Hove, ceo van Imec, toonde zich alvast tevreden met de erkenning van de overheid. ‘We appreciëren het enorm dat de Vlaamse regering ons de middelen geeft om ons strategisch onderzoek op lange termijn te vervullen en dat ze bedrijven in Vlaanderen en in de wereld steunen met de ontwikkeling van technologische oplossingen voor hun producten en diensten. Het opbouwen van voldoende kritische massa en het opereren op een internationale schaal zijn essentieel om lokale impact te genereren.’

Imec vloeide vorig jaar samen met de Gentse incubator iMinds, wat voor een sterkere kruisbestuiving tussen hardware, software-ontwikkeling en ondernemerschap moet zorgen. In 2015 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van Imec 415 miljoen euro en van iMinds 52 miljoen euro. Er werken ongeveer 3.500 wetenschappers uit zeventig landen voor Imec.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-21T15:48:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.