CeBIT brengt staalkaart ict-innovaties

Vakbeurs legt nadruk op tonen concrete toepassingen

Oliver Frese tijdens de CeBIT Press Preview. Met op de achtergrond de SmartShuttle van Swiss Post

De ict-vak- en handelsbeurs CeBIT, die dit jaar plaatsvindt van 20 tot en met 24 maart in het Duitse Hannover, biedt een bonte verzameling van innovatieve toepassingen. De beurs wil nadrukkelijk laten zien wat de mogelijkheden zijn van onderwerpen als kunstmatige intelligentie, drones, robots, autonome systemen en het internet of things (Iot). Het centrale thema is dan ook de grenzeloze digitale economie, met als predicaat: 'd!conomy - no limits'.

De tijden dat het op de CeBIT gaat om de nieuwste hardware en bedrijfssoftware, zijn voorbij. Op de internationale persconferentie van de ict-vakbeurs worden journalisten om de oren geslagen met termen als disruptive technologies, humanoid robots, machine learning, virtual reality en autonomous driving cars. Volgens Oliver Frese, lid van de directieraad van beursorganisator Deutsche Messe, betreft het hier allemaal vormen van de digitaliseringsgolf die het bedrijfsleven, de overheid en de samenleving overspoelt.

'Digitalisering heeft het lab verlaten en zorgt in hoog tempo voor grote veranderingen', stelt Frese vast. 'Op de CeBIT willen wij laten zien wat voor potentie deze ontwikkeling heeft en antwoorden geven aan ondernemers die digitaal willen veranderen. Dat doen we door concrete toepassingen te tonen in de verschillende takken van industrie en in te gaan op zaken als nieuwe businessmodellen, gevolgen voor waardeketens en het opzetten van ecosystemen.'

Drones

Hij wijst onder meer op drones, waar op de CeBIT tal van toepassingen te zien zijn. 'Boodschappen doen via een drone? Dat is geen droom meer. In Groot-Brittannië gebeurt dit al, daar levert een winkel na een bestelling binnen dertig minuten de boodschappen bij de klant via een drone. Dit is slechts één voorbeeld maar het geeft aan dat zo'n oplossing grote gevolgen heeft voor de logistieke keten. Drones en andere onbemande systemen bezitten een grote potentie voor commerciële toepassingen, zeker in combinatie met big data-analyses.'

Ditzelfde geldt in zijn ogen voor virtual reality en augmented reality. Veelbelovende technologie die nog in de kinderschoenen staat; op de CeBIT zijn diverse voorbeelden van toepassingen te vinden, zoals van Landrover. Potentiële kopers van deze terreinwagen richten met een vr-bril in een showroom hun auto op maat in.  

Slimme shuttle

Ook staat de beurs ruimschoots stil bij andere innovaties in de auto-industrie, zoals de connected car en de zelfrijdende auto, vertelt Frese. Er zijn op de beurs diverse showcases, onder meer van Volkswagen, een paar Japanse automerken en Tesla, en er is een lezingenprogramma. Zelfrijdende auto's gaan het straatbeeld veroveren, is de overtuiging van Frese. Hij wijst dan ook met trots op de autonoom rijdende SmartShuttles van Swiss Post die in Hal 13 te zien zijn.

Bij dit soort toepassingen spelen mobiele componenten van het internet of things (IoT) een grote rol. Ook daar besteedt CeBIT de nodige aandacht aan: zo is het Spaanse Telefonica na vier jaar afwezigheid terug op de beurs met een stand waar 5G-mobiele connectiviteit in combinatie met de slimme stad centraal staat.

Verder behandelt de CeBIT onderwerpen als robotisering, kunstmatige intelligentie en cognitieve computing alsook de laatste stand van zaken op traditionelere gebieden als enterprise resource planning (erp)-software, business process design, business intelligence, databases, kantoorautomatisering, datacenters en cloud computing, overheids-ict en ict-beveiliging. Over dit laatste onderwerp komt onder andere de hoogste baas van cybercrime-eenheid van de Duitse politie spreken.

Scale11

Op de CeBIT 2017 zijn zo'n drieduizend standhouders aanwezig uit zeventig landen. Japan volgt Zwitserland op als partnerland. Deutsche Messe verwacht circa tweehonderdduizend bezoekers uit negentig landen. Zondagavond 19 maart verrichten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Japanse premier Shinzō Abe de openingshandelingen voor deze grote zakelijke ict-beurs.

Onder de standhouders bevindt zich een klein leger aan startups. Ruim vierhonderd jonge ondernemers uit veertig landen presenteren zich in Hal 11 onder de noemer Scale11. Doel van Scale11 is om startups in contact te brengen met investeerders, adviseurs en ervaren ondernemers om verder te kunnen groeien. Ook zijn er diverse grote bedrijven aanwezig, zoals Deutsche Bahn, Volkswagen, SAP en Mastercard, die hun plannen op het gebied van startups en nieuwe technologie ontvouwen. Verder vinden in deze hal diverse conferenties plaats, onder andere over blockchain-technologie en fintech.

In Hal 8 vindt weer de CeBIT Global Conferences-programma plaats. Met onder andere sprekers als uitvinder en ai-specialist Ray Kurzweill, Atari-oprichter Nolan Bushnell, robotpionier Hiroshi Ishiguro, psychometrist Michal Kosinki en - via een livestream - klokkenluider Edward Snowden (voor wie bezoekers vragen van tevoren kunnen insturen).

Gratis toegang

Deutsche Messe, organisator van CeBIT, de grootste ict-beurs ter wereld, biedt it-professionals de kans gratis het evenement te bezoeken.

Klik op deze link om terecht te komen in de ticketactivatie terecht; de code is al ingevuld. Na succesvolle registratie wordt het ticket opgestuurd via het opgegeven e-mailadres

Indien er een probleem is met de ticketregistratie kan er contact worde opgenomen via meghan@hf-netherlands.com of telefonisch via +31 184 693050.
 
Verder is er een officiële CeBIT app te downloaden. Hierin kunnen bezoekers inloggen en hun geregistreerde ticket terug vinden. Ze hoeven dan niet per se het ticket te printen, maar kunnen middels de app op hun smartphone scannen bij de ingang. Voor deze app is overigens geen internet nodig. Het maakt voorts navigeren op het beursterrein gemakkelijk; 0ok alle exposanten en events staan erin geregistreerd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-06T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.