Elegio maakt app voor stemmen via smartphone

Naam van app nog niet bekend

applicatieontwikkeling

Het Waalse Elegio heeft een app ontwikkeld, waarmee via de smartphone een stem is uit te brengen. De app is de eerste ter wereld die inhaakt op de nieuwe Mobile Connect-standaard, afkomstig uit de koker van de GSM Associatie.

Elegio werd in 2012 opgericht door Hugues Dorchy en Olivier Libon, twee specialisten in elektronisch stemmen, authentificatie en elektronische handtekening. Het duo had al oplossingen bedacht voor toepassingen op basis van elektronische identiteit, maar werkte sindsdien vooral aan een techniek die de elektronische identiteitskaart overbodig maakt. Het is de smartphone die de stemmer, dankzij de simkaart, kan authentificeren. Het elektronisch mobiel stemmen moet zo vereenvoudigd worden, zonder aan veiligheid in te boeten.

De applicatie die door Elegio ontwikkeld is, haakt in op het nieuwe Mobile Connect; het is zelfs de eerste app ter wereld die steunt op deze technologie om elektronisch stemmen mogelijk te maken. Mobile Connect is een digitale authentificatiestandaard gespecificeerd door de GSM Associatie (GSMA). Het platform is gebaseerd op de open source-technologie OpenID Connect en geeft een beveiligde toegang, zonder paswoorden. De authentificatie wordt door de operator aan de dienstenleverancier geleverd zonder dat persoonlijk gegevens zijn te delen, tenzij met het akkoord van de gebruiker.

Ontbrekende schakel

De gebruiker ziet in de app alle verkiezingen waaraan is deel te nemen volgens vooraf vastgelegde criteria. Na zijn keuze identificeert hij zich via Mobile Connect. Dat was tot nu toe de ontbrekende schakel die een veilige authentificatie online mogelijk maakte. Die authentificatie gebeurt met een veiligheidsniveau dat gelijk is aan dat van een identiteitskaart. De gebruiker kan daarna anoniem en eenvoudig stemmen.
Mobile Connect maakt elektronisch stemmen eenvoudiger, omdat er geen speciale apparatuur zoals e-id-lezers meer nodig is. Ook geografische hinderpalen ontbreken: ook personen die in het buitenland verblijven, kunnen probleemloos aan verkiezingen deelnemen.

Ludiek

‘Naast de populaire peilingen, zijn ook openbare enquêtes en andere stemmingen te organiseren, zowel voor serieuze verkiezingen als voor meer ludieke toepassingen, zoals de verkiezing van de Voetballer van het Jaar', zegt Dorchy.

Mobile Connect is al operationeel of wordt uitgebouwd in de meeste grote Europese landen, maar ook in landen in Azië, Zuid-Amerika, Australië en op het Afrikaanse continent (Marokko, Algerije, Egypte, Nigeria). In België staat een en ander nog op een laag pitje. Elegio heeft er goede hoop op dat de Belgische operatoren Mobile Connect zullen uitbouwen in het tweede semester van 2017.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-08T11:16:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.