China en België halen banden aan in R&D

Chinese vlaggen

Het Chinese ministerie van Wetenschap en Innovatie gaat nauwer samenwerken met Belgische onderzoek- en kennisinstellingen. Daarvoor ondertekenden de partijen verschillende intentieverklaringen.

Het Chinese ministerie van Wetenschap en Innovatie heeft reeds verschillende samenwerkingen lopen met België, zowel op federaal als regionaal niveau. Nu werden drie nieuwe Memories of Understanding ondertekend: met WBI (Wallonie-Brussel Internationaal), het Leuvense onderzoekscentrum imec en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.

De ondertekening gebeurde tijdens de eerste Belgium-China Innovation Dialogue. Universiteiten en strategische onderzoekscentra (imec, VITO en Flanders Make) toonden tijdens het evenement bijzondere interesse in een versterkte samenwerking met China. Ook bedrijven en bedrijfsorganisaties zoals Flanders Food, essenscia, Barco, Janssen Pharmaceutica, Siemens, Agoria, SIM, Agfa en de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel tekenden present.

Evenknie

In uitvoering van het Memory of Understanding zal het Departement EWI in de volgende maanden met haar Chinese evenknie samenwerkingsopportuniteiten onderzoeken en uitwerken. Daarna moeten de twee partijen tot een concreet samenwerkingsakkoord te komen.

Bij het opstellen van haar laatste vijfjarenplan, in augustus 2016, heeft de Chinese overheid volop gekozen voor een innovatiegedreven economische ontwikkeling. Momenteel besteedt het land grosso modo twee procent van het bbp aan R&D. Tegen 2020 zal dit oplopen tot 2,5 procent, ongeveer equivalent aan het Belgische cijfer. Die enorme budgetten worden vooral ingezet op toegepast onderzoek. Net dit biedt voor Vlaanderen enorme opportuniteiten voor versterkte samenwerking in domeinen zoals digitale technologie, smart manufacturing, levenswetenschappen, aardobservatie en lucht- en ruimtevaart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-31T12:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.