Limburgse steden werken samen om slim te worden

Smart City

Vierenveertig Limburgse steden en gemeenten zullen samenwerken om met de hulp van TomorrowLab, het project Smart Regio Limburg (S-LIM) uit te bouwen. In plaats van zelf smart city-activiteiten te ontwikkelen, zullen de steden en gemeenten kunnen profiteren van kennisdeling en schaalvergroting.

De schaal waarop de samenwerking is georganiseerd, is uniek. Nooit eerder werkten zoveel steden in Europa samen rond ‘smart cities’.

Voor burgemeesters en schepenen is het vandaag moeilijk om door het bos de bomen te zien, ze worden overspoeld met technologische innovaties die beloven hun stad future proof te maken. TomorrowLab zal als neutrale katalysator de Limburgse steden en gemeenten onder een paraplu brengen: S-LIM. Samen zullen ze een visie ontwikkelen en dit vertalen naar concrete toepassingen die meteen bruikbaar zijn in de ganse regio. 

‘De ontwikkeling van een regiovisie is cruciaal want de uitdagingen waar ze tegenover staan zijn enorm: krachten bundelen is de slimste weg’ legt Joachim De Vos, managing director TomorrowLab uit.

’Stel je één slimme app voor die in realtime alle vrije parkeerplaatsen in Limburg kent? Handig toch?’ Ook bijvoorbeeld zelfrijdende taxi’s en slimme straatverlichting stoppen niet aan de stadsgrenzen, aldus De Vos.

Een bevraging door de Universiteit van Luik wees begin dit jaar nog uit dat de meeste steden en gemeenten nog geen strategie hebben uitgewerkt om hun stad toekomstbestendig te maken. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen zo groot dat samenwerking noodzakelijk is om versnippering te vermijden. Raf Drieskens, voorzitter van S-LIM: ‘Een thema als mobiliteit kan je als stadsbestuur niet in je eentje oplossen; mobiliteit houdt immers geen rekening met gemeentegrenzen. Daarom kiezen we ervoor om met de Limburgse steden en gemeenten het goede voorbeeld te geven en samen te werken.'

Aalter

Tomorrowlab blijft daarnaast ook met individuele steden samenwerken. Zo krijgt de Oost-Vlaamse gemeente Aalter, als eerste in België, de prestigieuze platinum status voor het ISO37120-certificaat. Het behalen van het ISO-certificaat maakte deel uit van de smart city-opdracht van TomorrowLab dat Aalter begeleidt in de evolutie naar een Smart City Aalter.

Het certificaat noemt honderd stadsindicatoren, verdeeld over zeventien thema’s, die het beleid in kaart brengen wat betreft levenskwaliteit, leefbaarheid en smart data. Aalter zal nu als eerste Belgische gemeente ook een plaats krijgen op het opendataplatform van de WCCD.

In het lijstje van gecertificeerde steden prijken namen als Londen, Barcelona, Dubai, Melbourne en Boston. In Nederland zijn ook reeds steden gecertificeerd, zoals Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Heerlen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-04T10:08:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.