Nieuwe Imec-chip geïnspireerd op menselijk brein

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec heeft de eerste zelflerende, neuromorfe microchip ontwikkeld. Het kleinood is gebaseerd op de werking van de hersenen van de mens en in staat om muziek te componeren.

Computers die vaardigheden kunnen aanleren, bestaan al. Maar Imec is erin geslaagd om dit te doen met een een stukje silicium dat daarvoor minder rekenkracht nodig heeft en een kleiner energieverbruik heeft. De chip, gebaseerd op een geavanceerde OxRAM-geheugentechnologie, maakt associaties tussen wat hij reeds heeft opgedaan aan ervaringen en wat hij op een gegeven moment ervaart. Hoe meer ervaringen de chip opbouwt, hoe sterker de associaties worden die hij maakt. Op die manier heeft het ding bijvoorbeeld geleerd om zelf muziek te componeren.

Toepassingsdomeinen voor dit soort neuromorfe chips zijn enorm, zoals het Internet of Things, gezondheidszorg, energie en intelligent management van dataverkeer. Zo kunnen zelflerende neuromorfe chips in bijvoorbeeld hartsensoren een subtiele verandering in hartslag identificeren die mogelijke gezondheidsrisico’s inhoudt. Of ze leren om kleine verschillen in een elektrocardiogram-patroon tussen verschillende individuen te herkennen. Op die manier maken ze gezondheidsmonitoring mogelijk die afgestemd is op individuele patiënten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-09T15:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.