Antwerpen maakt zich op voor zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto

In 2019 openen op de Antwerpse Ring en een stuk van de E313 in Ranst ‘autonome snelwegen’. Antwerpen wordt daarmee een van de vijf Europese proeftuinen voor zelfrijdende auto’s, schrijft Gazet van Antwerpen.

De Antwerpse ring tussen Borgerhout en Deurne en de verkeersknoop op de E313 ter hoogte van Ranst worden een proeftuin voor zelfrijdende auto's. Enkele rijstroken zullen tegen 2019 uitgerust worden met sensoren die informatie doorgeven aan deze auto's: ze sturen als het ware het verkeer en dat moet voor aanzienlijk minder files en ongevallen zorgen. ‘Door dit project lopen we voorop in het peloton’, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

De stukken weg worden dit en volgend jaar klaargemaakt, zodat autonoom rijden er kan vanaf 2019 tot juni 2020. ‘Op het eerste zicht verandert weinig voor automoblisten’, zegt Muyters in de krant. ‘Wie met een normale auto rijdt, kan gewoon de snelweg gebruiken.’ Het betekent niet dat er vanaf 2019 auto's zonder bestuurder rond zullen rijden in Vlaanderen. In theorie kan het, maar in iedere wagen zal nog een chauffeur zitten.

Antwerpen is samen met Lyon, de snelweg tussen Nürnberg en München, het Spaanse Vigo en de regio Rotterdam-Den Haag geselecteerd als proeftuin. Er wordt in totaal twintig miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,4 miljoen voor Vlaanderen. Overheid en privé-partners betalen dat bedrag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-28T10:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.