Techbedrijven waarschuwen voor killer robots

Robot

Het ontwikkelen van automatische, autonome wapens is een doos van Pandora. Daarvoor waarschuwen meer dan honderd ceo’s van technologiebedrijven in een open brief aan de Verenigde Naties. De toplui willen een verbod op zulke wapens.

Op een conferentie in Melbourne over artificiële intelligentie hebben een honderdtal leiders van technologiebedrijven een open brief voorgesteld waarin ze pleiten voor een totaal verbod op intelligente wapens. Volgens de ondertekenaars, waaronder Elon Musk en toplui van onder meer Clearpath Robotics, Blue Ocean Robotics en DeepMind, zijn deze wapens een gevaar voor burgers in oorlogsgebieden.

‘Dodelijke autonome wapens dreigen de derde revolutie in oorlogsvoering te worden’, staat in de brief. ‘Als ze eenmaal zijn ontwikkeld, zullen gewapende conflicten op een grotere schaal dan ooit tevoren kunnen worden uitgevochten, en veel sneller dan mensen kunnen bevatten. We hebben niet lang om hier iets aan te doen. Als deze doos van Pandora eenmaal open is, zal het moeilijk zijn hem weer te sluiten.’ Volgens de briefschrijvers is het gevaar ook groot dat dit soort wapens gehackt worden en zich ‘op een ongewenste manier’ gaan gedragen.

Na een eerdere oproep van experts (waaronder Stephen Hawking) richtte de VN vorig jaar een comité op om de gevaren van autonome wapens te bespreken. Die groep had deze maand voor het eerst moeten samenkomen, maar door geldgebrek is dat niet doorgegaan. De ondertekenaars van de brief roepen de VN op om nu toch dringend werk te maken van overleg. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-21T10:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.