Managed hosting door True

Techbedrijven waarschuwen voor killer robots

 

Robot

Het ontwikkelen van automatische, autonome wapens is een doos van Pandora. Daarvoor waarschuwen meer dan honderd ceo’s van technologiebedrijven in een open brief aan de Verenigde Naties. De toplui willen een verbod op zulke wapens.

Op een conferentie in Melbourne over artificiële intelligentie hebben een honderdtal leiders van technologiebedrijven een open brief voorgesteld waarin ze pleiten voor een totaal verbod op intelligente wapens. Volgens de ondertekenaars, waaronder Elon Musk en toplui van onder meer Clearpath Robotics, Blue Ocean Robotics en DeepMind, zijn deze wapens een gevaar voor burgers in oorlogsgebieden.

‘Dodelijke autonome wapens dreigen de derde revolutie in oorlogsvoering te worden’, staat in de brief. ‘Als ze eenmaal zijn ontwikkeld, zullen gewapende conflicten op een grotere schaal dan ooit tevoren kunnen worden uitgevochten, en veel sneller dan mensen kunnen bevatten. We hebben niet lang om hier iets aan te doen. Als deze doos van Pandora eenmaal open is, zal het moeilijk zijn hem weer te sluiten.’ Volgens de briefschrijvers is het gevaar ook groot dat dit soort wapens gehackt worden en zich ‘op een ongewenste manier’ gaan gedragen.

Na een eerdere oproep van experts (waaronder Stephen Hawking) richtte de VN vorig jaar een comité op om de gevaren van autonome wapens te bespreken. Die groep had deze maand voor het eerst moeten samenkomen, maar door geldgebrek is dat niet doorgegaan. De ondertekenaars van de brief roepen de VN op om nu toch dringend werk te maken van overleg. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6182777). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×