Vlaanderen zet drones in tegen overstromingen

drone

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil bij overstromingen drones inzetten om het overstroomde gebied exact in kaart te brengen. Vroeger werden voor die klus helikopters gebruikt.

Sinds meer dan tien jaar bestaan er in Vlaanderen kaarten met overstromingsgevoelige gebieden. Die dienen onder meer voor het inplannen van nieuwe woningen en verkavelingen. Naast observaties werden hiervoor vroeger ook helikopters ingezet. Maar niet lang meer als het van de VMM afhangt. Er gebeuren immers steeds meer overstromingen door zomeronweders die dikwijls zeer plotseling opduiken en zeer lokaal zijn. En daarvoor zijn helikoptervluchten niet de beste methode.

Via een overheidsopdracht zoekt de VMM nu naar dronebedrijven die met de maatschappij willen samenwerken. Zo moet er op termijn een ‘gebiedsdekkend netwerk’ voor dronevluchten ontstaan. Bij een 'code oranje' van het KMI moet een geselecteerd bedrijf maximaal twee uur na een oproep ter plaatse gaan, de overstroming in kaart brengen en de gegevens doorsturen.

Met de beelden en andere gegevens kunnen de bestaande kaarten vervolgens worden verfijnd. Ze kunnen daarnaast ook gebruikt worden als bewijsmateriaal.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-22T10:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.