Ook in België reclameborden met camera’s

Ook in Belgische winkelcentra zijn reclameborden geplaatst met een camera om mensen te bespieden voor marketingdata. Dat schrijft De Morgen. Eerder was daarover ook in Nederland heisa ontstaan.

Het was het bedrijf Dooh-tv, een dochterbedrijf van de multinational JCDecaux, die de borden plaatste. De camera’s in de borden houden geen beelden bij, maar meten wel hoeveel mensen de advertentie bekijken. Op basis van gelaatsuitdrukkingen zou nog meer informatie opgeslagen kunnen worden. JCDecaux zelf noemt de camera’s ‘visuele sensoren’.

Volgens privacy-experts is het gebruik van dit soort camera’s aan strikte wetgeving verbonden en vallen ze niet onder de wet op de bewakingscamera’s. Staatssecretaris Philippe De Backer was alvast niet opgezet met de praktijk en vindt dit niet kunnen. Hij noemt het ‘Big Brother’-praktijken.

De Privacycommissie zal contact opnemen met JCDecaux om de zaak te onderzoeken. Op Radio 1 zei voorzitter Willem Debeuckelaere alvast dat de praktijk ‘langs alle kanten rammelt met de privacywetgeving’.

Eerder was er ook in Nederland heisa over digitale reclameborden met ingebouwde camera’s. Daar staan ze onder meer geïnstalleerd op treinperrons. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-06T10:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.