Digitale brievenbus voor iedere Belg

e-mail

Alle overheden en alle bedrijven en organisaties zullen documenten naar burgers en bedrijven kunnen versturen via één digitale brievenbus: de eBox. Dat staat in de beleidsnota Digitale Agenda van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo die binnenkort in het parlement wordt besproken.

Tal van overheden en bedrijven bieden vandaag al beveiligde, digitale communicatie-omgevingen aan. Bij de federale overheid gaat het onder meer over My Minfin, My Pension en Mijn Dossier. Er bestaat ook al een eBox Sociale Zekerheid waarin sommige RVA-documenten ontvangen kunnen worden. Ook de Gewesten en Gemeenschappen en tal van lokale besturen hebben hun eigen digitale brievenbussen. Hetzelfde geldt voor de stroomleveranciers (My Luminus, My Lampiris ,…), telecombedrijven (mijntelenet, My Proximus, …), mutualiteiten, ziekenhuizen, sociaal secretariaten en vele andere.

Om aan dat oerwoud van digitale postbussen een einde te stellen, lanceert minister De Croo het idee van de zogenaamde eBox. Alle formele documenten die om veiligheidsredenen niet via de klassieke e-mail verstuurd worden, zullen via eBox verstuurd worden. Het gaat hier onder meer om bewijsstukken van aangiften, aanslagen, detacheringsdocumenten, loonbrieven, attesten, facturen en contracten. Burgers en bedrijven zullen hierdoor op één centrale en beveiligde plek al hun digitale communicatie kunnen ontvangen en beheren.

Via eBox zal aan elke burger en elk bedrijf één unieke, digitaal adres en digitale brievenbus toegekend worden. Privéondernemingen zullen hun diensten kunnen integreren met eBox en zelf de digitale brievenbus kunnen bouwen en aanbieden. Burger of bedrijf zullen dan bij verschillende aanbieders zelf kunnen kiezen welke digitale brievenbus ze het gebruiksvriendelijkst vinden.

De lancering van een basisdienst staat gepland voor het voorjaar van 2018 en zal gepaard gaan met een informatiecampagne. Private bedrijven kunnen aansluitend stelselmatig bijkomende diensten aanbieden zoals digitale aangetekende zendingen, digitale handtekeningen, documentbeheer en digitale archivering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-03T11:43:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.